Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Kipfilet, vlees en vers gehakt zijn ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast. Als de TGT-datum is overschreden, moet je het product weggooien. Het voedsel voor die datum invriezen kan wel. Het is dan nog drie maanden houdbaar.
Kijk of de kleur veranderd is.
Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Jazekers: Kippen beschikken over een uitstekend reukorgaan. Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben het mechanisme van de geurwaarneming van kippen grondig onderzocht. Zij vonden bij kippen ongeveer 570 genen, waarvan 80% coderen voor actieve geurreceptoren.
Als je het op de uiterste TGT-datum hebt gebakken kan je het daarna nog 2 dagen gebruiken na de TGT-datum mits bewaard in de koelkast. Eigenlijk moet je de TGT-datum scheiden van de houdbaarheid nadat je het bereidt. Nadat je het bereid hebt kan je het 2 dagen bewaren.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Mag men producten verkopen wanneer de "ten minste houdbaar tot (THT) datum is overschreden? Het is toegestaan het product na de THT-datum te verkopen in een winkel of het te gebruiken in de bereiding van levensmiddelen. Het is wettelijk niet verplicht dat het overschrijden van de THT-datum wordt vermeld bij de verkoop.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
Koelkast (tussen -2°C en +4°C): Verse kipfilet niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum bereiden. Kipfilet uit de supermarkt maximaal bewaren tot en met de THT-datum. Vriezer (-18°C): Rauwe kipfilet kun je maximaal 9 maanden bewaren in de vriezer.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Het ergste dat kan gebeuren: Als het voedsel begint te schimmelen (en je ziet die kleine groene sporen niet voor je aanvalt) is het mogelijk dat de minuscule schimmels je maag overstuur maken, een allergische reactie opwekken of ademhalingsproblemen veroorzaken.
Wat is de kortste bewaartermijn voor welk product? Staat er op de verpakking 'na openen koel bewaren', dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
Kip invriezen kan als de kip goed luchtdicht verpakt wordt en achter in de vriezer geplaatst wordt bij minimaal -18 graden Celsius. Zo blijft rauwe kip tot wel 9 maanden houdbaar en gegaarde kip tot ongeveer 3 maanden.