Broedende meeuwen in steden zijn bijna altijd grote meeuwen: de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw.
De meest voorkomende meeuwensoorten aan onze kust zijn de zilvermeeuw (Larus argentatus), de kokmeeuw (Larus ridibundus), de kleine mantelmeeuw (Larus fuscus), de stormmeeuw (Larus canus) en de grote mantelmeeuw (Larus marinus).
Dit bevestigt het vermoeden van de onderzoekers: mensen spelen een belangrijke rol in de manier waarop meeuwen voedsel vinden. Daarom focussen ze op het eten dat mensen vasthouden. Dit zou volgens de onderzoekers verklaren waarom meer meeuwen naar steden trekken.
Er bestaan meer dan honderd soorten meeuwen. Oorspronkelijk waren dit echte kust- en zeevogels, die vooral vis en ander zeeleven aten. Maar een aantal soorten meeuwen kom je de laatste decennia steeds vaker binnen steden en dorpen tegen. De kokmeeuw, de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw zal je het vaakst zien.
De grote mantelmeeuw is een kolossale vogel: het is de grootste meeuw ter wereld. Hij komt het meest voor aan de kust van IJsland, Noorwegen en de Britse Eilanden. In Nederland is deze reuzenmeeuw ook veel waar te nemen en hij broedt hier sinds 1993 ook jaarlijks, in toenemend aantal.
Meeuwen zoeken 's avonds zeeën, meren, rivieren, plassen of spaarbekkens op om te overnachten. Daar zitten ze op een veilige afstand van predatoren. Vooral open wateren die vanuit de lucht snel in het oog springen zijn zeer geliefd.
Meeuwen zijn intelligente, nieuwsgierige en vernuftige vogels die heel wat lawaai maken met hun schelle, krijsende roep. Meeuwen hebben over het algemeen een bijzonder hoge levensverwachting, vooral de grote exemplaren. Er is een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
Ze lijden zeker geen honger en etensresten trekken ook ongedierte (ratten) aan. Meer nog: het voederen van meeuwen is zelfs bij wet en politiereglement verboden.
De meeuwen vormen een niet alledaags schouwspel van soms hele wolken meeuwen die honderden meters boven de grond, zigzaggend door de lucht zweven, om te happen naar mieren in de lucht. Mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan.
Ook de vroegte van het gekrijs is verklaarbaar. Net als zangvogels zetten meeuwen hun eerste keel rond zonsopkomst op. „Zo willen ze duidelijk maken dat ze er nog zijn en dat ze hun gebied nog willen verdedigen”, vervolgt Ten Cate.
De volwassen zilvermeeuw heeft een witte kop, staart en onderzijde, grijze vleugels en rug. Zijn vleugelpunten zijn zwart met witte vlekken. Een jonge zilvermeeuw is geheel grijsbruin. Pas in de tweede winter krijgt die grijze bovendelen.
Een vogel valt een mens liever niet aan, maar zal soms toch tot de aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn nest wil beschermen. Hoe hoger het testosterongehalte van de vogel, hoe agressiever het dier is. Dit betekent niet dat alleen mannetjes zullen aanvallen.
Volwassen meeuwen
Volwassen vogels hebben een grijze rug. De vleugels zijn grijs met wat blauw erdoor. De vleugeltoppen zijn zwart en de rest van het lijf is wit. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zit hem in de grootte, niet in de kleur.
Ten eerste is de kleine mantelmeeuw weg. Deze trekt in de winter naar Engeland en zelfs naar de kust van Afrika. De zilvermeeuw blijft wel in Nederland. Deze meeuwen maken vooral herrie als zij jongen hebben.
Kleine meeuw. In de winter heeft de koptekening wat weg van een koptelefoontje, in de zomer is de kop van de volwassen vogel chocoladebruin. Lichtgrijs van boven. De voorvleugel is wit van boven, de handvleugel is van onderen donker leigrijs.
Ultrasoon geluid om meeuwen af te schrikken.
Meeuwen zien de groene laserstraal als een naderend fysiek gevaar en vliegen weg.
Meeuwen wegjagen
Bijvoorbeeld door geen vuilniszakken aan straat te plaatsen, meeuwen geen eten te geven, maar ook door nestplaatsen ontoegankelijk te maken. Zo kunnen meeuwen niet meer op hun nestplaatsen komen. Meeuwen bouwen hun nest het liefst op platte daken. Schuine daken zijn niet geschikt voor de nesten.
In een enkel geval schampt de vogel langs je hoofd of schouder. Zo'n schijnaanval is niet bedoeld om je te verwonden, maar slechts om je schrik aanjagen. De vogel wil dat je uit zijn buurt verdwijnt.
Het beste antwoord. Iets ontploft als er in dat iets - in dit geval een meeuw - een reactie ontstaat waardoor bijvoorbeeld veel gas vrijkomt dat nergens heen kan.
Voor zover bekend zou de oudste Zilvermeeuw ooit een leeftijd van 36 jaar hebben bereikt. Op de tweede plek volgt een ex. van 34 jaar en 10 maanden; de derde plek wordt ingenomen door een Zilver van 33 jaar en 10 maanden.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
De meeste meeuwen, met name de soorten uit het geslacht Larus, zijn carnivoor en ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Grotere meeuwen kunnen daarnaast soms jagen op zoetwater- en zeevogels, maar ook op duiven of kauwen.
Het geluid van Meeuwen
Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby's maken, of lachende oude kerels.