Klinkt het geluid van je baby als 'Neh' of 'Nah', dan weet je dat je kindje honger heeft. Als het zuigreflex wordt geactiveerd, zie je bij dit huiltje een duidelijk 'zuigende' beweging van het mondje. Door je baby te voeden, zal je baby zich waarschijnlijk weer voldaan voelen.
Neh = honger
Met 'neh' geeft je baby aan dat hij honger heeft. Als de zuigreflex geactiveerd wordt, beweegt je baby zijn tong naar zijn gehemelte om vervolgens bij het huilen zijn tong naar beneden te brengen. 'Neh' is een lang geluid.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.
Je hebt de vroege hongersignalen: wakker worden, beginnen bewegen en smekken met het mondje. De signalen die jouw baby geeft om aan te tonen dat hij echt wel honger heeft, gaan zich uiten in fellere bewegingen, sabbelen op de handjes en echt liggen te zoeken met zijn mondje.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby.
Meldt jouw baby zich binnen 2 uur na de voeding al weer? Maak je niet ongerust. Je kunt je hongerige baby onbeperkt borstvoeding geven. Jouw moedermelk past zich voortdurend aan aan de behoefte van je baby.
Genoeg is genoeg
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken. Dit is normaal gedrag van je baby. Er is geen sprake van een verstoorde melkproductie.
Een half open hand met de wijsvinger eruit kan betekenen dat uw baby nieuwsgierig is naar wat er gaat gebeuren;Een vuistje tegen het afgewende hoofdje betekent dat uw baby moe is. Hoe groter de baby wordt, des te meer de handjes iets kunnen vertellen. De armbewegingen gaan ook mee doen.
Alle pasgeboren baby's maken vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Een geluidje voor honger, moe, een dwarszittend boertje, darmkrampjes en ongemak. Priscilla Dunstan ontdekte deze geluiden bij haar zoon. Haar theorie werd getest met meer dan duizend baby's uit meer dan dertig landen.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Gekir, gelach, gehuil en gebrabbel: baby's zijn dol op geluiden van andere baby's. Ze vinden het fijn om naar te luisteren en reageren er ook op. Een fascinerend geluid voor baby's is het blazen van bubbels.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Je mag ervanuit gaan dat een gezonde baby uit zichzelf wakker wordt bij honger. Volgens de richtlijn van de Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde mag er bij gezonde, op tijd geboren baby's maximaal 6 uur tussen twee voedingen zitten.
In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.” En dat heerlijke ontspannen gevoel komt bijvoorbeeld doordat je kleintje een volle buik heeft, dus net heerlijk heeft gegeten.
Het gevoel in zijn mond en tong is extra ontwikkeld. Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af. Hij voelt of ze hard of zacht zijn en welke vorm ze hebben. Je baby is nieuwsgierig en ontdekt op deze manier de wereld om hem heen.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan moeilijk de melkstroom aan, waardoor je baby moeite heeft met doordrinken. Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding.
Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.