De babyhuid is veel dunner en dus gevoeliger dan die van een volwassene, daarom heeft uw kind bijzondere bescherming tegen de zon nodig. Melanine is het bruine kleurpigment dat door zon op de huid aangemaakt kan worden (verkleuren/bruinen van den huid).
Huidskleur baby
De huid van een baby bevat de eerste maanden na de geboorte minder pigment. Daardoor zal de huidskleur van je kleintje zeker nog veranderen. Omdat de babyhuid nog zo weinig pigment heeft, is het slim om jouw mini-me het eerste half jaar uit de zon te houden.
Baby en zon zijn namelijk een gevaarlijke combinatie! De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Doordat de babyhuid snel groeit heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen.
Waarom is de huid van je baby gevoelig voor de zon? De huid van je baby is anders dan die van jou.Babyhuid groeit sneller, waardoor het minder de tijd heeft om door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Deze beschadigde huidcellen vergroten de risico's op huidkanker op latere leeftijd.
Lekker chillen in de schaduw dus. Maar: dit betekent niet dat je baby niet kan verbranden. Ook in de schaduw is er UVA én UVB-straling. Het is dus van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met zonnebrand, maar denk ook aan UV-werende kleding en een hoedje of petje.
Elke 2 uur smeren is echt een must. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon.
Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op. Bij de meeste ouders is het risico van de zon voor de ogen niet bekend. Ze smeren de kinderen wel goed in, maar vervolgens lopen de kinderen zonder goede oogbescherming rond. Zo lopen ze permanente schade op aan hun ogen.
Maak je kind niet wakker en laat hem slapen
Slapen doet slapen en niet slapen dus niet doet slapen. Maak je je kind wakker, dan ga je sleutelen aan zijn slaapproces en dat zorgt juist voor oververmoeidheid, waardoor de andere slaap ook niet vlot gaat verlopen.
Baby wel of niet op eigen kamer
Zo verklein je de kans op wiegendood. Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Baby ogen: staafjes en kegeltjes
Een baby heeft alleen staafjes en nog geen kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat je ook in het donker nog redelijk veel zicht hebt. Met staafjes zie je geen kleur maar alleen grijstonen. Kegeltjes zorgen ervoor dat je kleur ziet.
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en KWF Kankerbestrijding adviseren kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Het maakt niet uit welk huidtype jouw kind heeft. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen.
3. 15 tot 30 minuten zon per dag is voldoende voor de vitaminen. Hou een baby tot 1 jaar volledig uit de zon. Oudere kinderen mogen in de zon, maar net als voor volwassenen geldt het advies om dat in de warmste maanden niet tussen 11.00 en 15.00 uur te doen.
Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren. Kort daarna kan je baby ook geel en daarna blauw en groen herkennen.
het allel voor een donkere huid is dominant over het allel voor een lichte huid. Je kan ook zeggen; het allel voor een lichte huid is recessief ten opzichte van het allel voor een donkere huid. In de erfelijkheid geef je erfelijke eigenschappen en de daarbij behorende allelen aan met een letter.
De oogkleur van een baby verandert meestal tussen de zesde en negende maand. Het is een verandering die in de loop van een paar weken of maanden kan optreden. Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding.
Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
De 3 meest voorkomende oorzaken zijn: + Timing van in bed leggen;+ Afhankelijke slaapassociatie;+ De manier waarop je je kindje in bed legt.
Teveel fel licht heeft niet alleen effect op de ogen, maar ook op het bioritme en het waak- en slaapritme van uw baby. Als het licht gedempt is zal uw baby alerter zijn en zijn of haar ogen meer openen. Ook kan uw baby dan beter kijken en contact maken.
Kijk uit met de baby achter glas in de zon. Het maakt voor de UV-straling niet uit of de zonnestralen jouw baby direct aanraken of achter glas: de kracht van de zon is even sterk! Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Zeker in de auto kan het gevaarlijk zijn wanneer jouw baby in de zon ligt achter het glas.
Broekjes, rokjes, shorts, jurkjes, shirts, bloesjes en tuinbroeken. Het kan en mag allemaal. Ga lekker combineren en doe wat goed voelt. Zorg voor luchtige comfy stoffen, zodat je kind optimaal kan shinen als hij aan het (buiten)spelen is.