De Geldboom groeit van oorsprong in de moerasgebieden en riviermondingen van Zuid- en Midden-Amerika en behoort tot de Malvaceae plantenfamilie. In het wild kan de boom tot wel 30 meter hoog worden.
Een geldboom kan in de zomer ook buiten staan. Zet je Pachira wel beschut en uit de felle middagzon, het liefst bij temperaturen die boven 10 °C blijven.
Hoewel de Pachira aquatica nauw is verbonden met Chinese cultuur, komt de plant van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeit de watercacao veel in moerassen en langs rivieren, en kan hij wel 20 meter hoog worden!
De Pachira Aquatica, ook wel Geldboom genoemd is jouw nieuwe beste vriend! Deze makkelijk te verzorgen plant heeft namelijk slechts ééns in de paar weken een flinke scheut water nodig (ongeveer elke 3 weken). Geef de plant pas water als de grond droog aanvoelt. Leuk weetje: de plant slaat het water op in de stam.
Deze kamerplanten kunnen heel snel groeien. Wil je hem snoeien? Dat kan, eigenlijk het hele jaar door. De Pachira aquatica vertakt namelijk, waardoor je gemakkelijk de uitgroei weg kunt knippen, om er ook weer mooi model in te maken.
De afkomst. De plant komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Zuid-Amerika, maar in Azië is hij ook heel bekend . Zij gaven hem zelfs een bijnaam. Ze geloofden dat de bladeren van de Pachira geld konden vangen en dat de plant geluk aantrok en daarom bedachten ze een naam voor hem: De geldboom!
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Als de bladeren bruin worden of ze vallen uit, dan krijgt de Pachira te veel of te weinig water. Als de plant in de winter bladeren verliest, kan dit ook komen door een te droge lucht.
Snoeien van de geldboom is nodig
Geldbomen groeien hard en door ze te snoeien houd je de bladerkroon mooi vol en compact. Doe je niets, dan zal deze aan de onderzijde kaal worden. Snoeien doe je het best in het voorjaar, als de takken net gaan uitlopen. Knip de uitlopers net boven een blad of knop af.
Wordt de plant te groot dan kan hij gesnoeid worden. Hierbij kunnen lange uitschieters ingekort worden tot onder in de bladerkroon. Ook kan de plant helemaal teruggesnoeid worden, tot bijvoorbeeld 10 cm boven de stammetjes. Na het snoeien enkele weken wat vaker een beetje water geven, daarna weer eens per maand.
Geef de week erop rijkelijk water, als het ware een goede plensbui.Maar houd er rekening mee dat de potgrond beter iets droger kan zijn dan te nat. Ben je de Geldboom een paar weken vergeten water te geven, dan zullen de bladeren bruin verkleuren.
Zelf je Pachira stekken
Neem een oude top en laat hier 1 of 2 bladeren aan zitten en zet de afknipte top in een glaasje water. Na een aantal weken zal je zien dat er zich vanzelf wortels gaan vormen. Mocht je genoeg wortels hebben, dan kan je het stekje in wat verse potgrond zetten.
De Pachira heeft ten opzichte van veel andere kamerplanten maar weinig water nodig. Eens in de drie weken is vaak al genoeg. Laat de grond eerst een tijdje uitdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt. Geef nooit teveel water want dit kan voor een laag water bij de wortels zorgen wat wortelrot kan veroorzaken.
Ja, de Pachira is matig giftig voor mens en dier. Heeft jouw huisdier je halve Pachira opgepeuzeld, dan kunnen er klachten opkomen. Neem dan gelijk contact op met de dierenarts. De Pachira staat ook wel bekend als de geldboom.
Je kan de Pachira stekken door middel van een kopstek of uitlopers los te halen van de moederplant.
Zo wordt hij Watercacao of Money Tree (geldboom) genoemd. De plant heeft deze naam te danken omdat in het Verre Oosten wordt gedacht dat de bladeren geld zouden kunnen vangen. Dat maakt deze plant een ideaal cadeau voor een verjaardag, housewarming of bruiloft. Hij wordt daarom ook vaak de 'geluksboom' genoemd.
Vul de bloempot tot aan de helft met aarde en leg er een stuk karton op dat dezelfde grootte heeft als de bloempot. Plaats de takken in het karton zodat ze stevig vastzitten en vul de rest van de pot met aarde. Hang briefjes of muntjes aan de takken. En daar is hij dan, de geldboom.
Pachira aquatica (watercacao of geldboom) is een groene, boomachtige kamerplant met grote samengestelde bladeren. Ze worden vaak voor betrekkelijk lage prijzen aangeboden in forse formaten, hoewel je ze ook ziet als zeer jonge, twijgachtige planten, van slechts enkele tientallen centimeters hoog.
De pachira groeit het liefst op plaatsen waar rivieren regelmatig buiten hun oevers treden (zoals bij onze uiterwaarden). Daarnaast komen Pachira's ook voor op andere natte plaatsen, zoals langs rivieroevers, in moerassen en in natte bergbossen.
Het is erg belangrijk om de Pachira regelmatig te snoeien, anders groeit de plant uit model en heeft het weinig blad. Dit kunt u doen door de uitlopers aan de bovenkant van de plant terug te snoeien met een snoeischaar. Hierdoor zal uw Pachira meer in de breedte gaan groeien.
Op het gazon
Om kale plekken te vermijden, verwijder je best de bladeren van je gazon. Handig is een grasmaaier die de bladeren verkleint en opvangt. Een verhakseld blad waait minder snel weg en is dus ideaal als beschermlaag tussen vaste planten en struiken.
Het meest voorkomende symptoom van wortelrot zijn gele of slap hangende bladeren. Daarnaast kun je vaak al aan de bladeren of stam van een plant zien of de plant last heeft van wortelrot, zonder dat je de plant eerst uit zijn pot hoeft te halen om de wortels zelf te bekijken.
Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel de het najaar; ofwel de periode tussen eind september en de kerst. Ook de wintermaanden zijn nog ideale plantmaanden mits de vorst niet in de grond zit. Waarom dit zo is leggen we graag uit. Allereerst is het najaar het seizoen waarin planten weer tot rust komen.
Over het algemeen zijn de herfst en het begin van de winter de beste tijden om de tuin aan te planten. Houd rekening met de volgende basisregels: Plant nooit tijdens vorst, of wanneer er vriesweer op komst is. Planten kunnen zich dan namelijk niet wortelen en krijgen onvoldoende tijd om te herstellen.