Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Verstopping wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde voeding met te weinig vezels en door het drinken van te weinig water. Ook weinig beweging, overgewicht, een onregelmatig leven en psychische factoren zoals stress kunnen een rol spelen. Verstopping kan ook het gevolg zijn van het gebruik van sommige medicijnen.
We poepen bijna 4.000 kilo in ons leven
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Harde keutels zijn een teken van verstopping of obstipatie. Brijige of waterige ontlasting is te dun. Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Want die is net ietsje zwaarder dan water, dat is precies één gram per cm3. Detail voor de liefhebbers: tien tot vijftien procent van je ontlasting is lichter dan water en drijft dus wel.
Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Langzitters hebben grotere kans op uitgezakte aambeien
Hierdoor kun je namelijk last van aambeien krijgen. Deze kleine kussentjes zitten trouwens altijd al aan de binnenkant van je anus. Door langdurig potzitten en ondertussen (onbewust) persen, kan een aambei uitzakken en door je sterrengat naar buiten komen.
Het rectaal toucher wordt gedaan na een hoogenergetisch trauma ter controle van de anale sfincterspanning. Indien deze afwezig is kan dat wijzen op schade van het ruggenmerg zoals een dwarslaesie. Rectaal toucheren wordt door verpleegkundigen soms toegepast ter bevordering van het defecatie-patroon (stoelgang).
Verstopping.Dat kan komen doordat de tumor de ontlasting deels tegenhoudt. De ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting). U kunt ook de ene dag last hebben van verstopping en de andere dag van diarree.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm.Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.
Verstopping van de darmen
Wanneer je slechts eens tot enkele keren per week ontlasting kan produceren, spreek je van verstopping (constipatie). Vaak is er wel aandrang maar komt de ontlasting niet en dat geeft dat een naar gevoel in de buik…
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken.
Het wegblijven van ontlasting.Geen darmbewegingen en geen darmgeluiden: er is sprake van een 'stille buik'. Een paralytische ileus kan ontstaan na een operatie, als bijwerking van medicijnen of door een infectie van het buikvlies of een abces in de buik.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Alles wat je niet nodig hebt, gaat van je dunne darm naar je dikke darm. Zo ontstaat poep. Je poep is dus eigenlijk het afval dat overblijft nadat de dunne darm alle voedingsstoffen eruit heeft gehaald. Doordat je dikke darm krampbewegingen maakt, wordt je poep in de richting van je endeldarm geduwd.