Het aantal mensen dat iedere dag veganistisch eet is vastgesteld op 1,5%. Bij een bevolkingsgrootte van 17,4 miljoen zijn dat 261.000 mensen. Dit cijfer ligt ruim 110.000 hoger dan eerdere schattingen. Vooral bij mensen onder de 40 jaar is vegetarische voeding populair.
Maar is veganistisch eten ook echt gezond? Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn dan niet-veganisten. Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten.
Over het algemeen was 2021 een geweldig jaar voor veganisme, wat in 2022 waarschijnlijk ook het geval zal zijn. In de loop van 2022 verwachten we namelijk grote trends in deze sectoren, evenals de evolutie van veganistisch fastfood, meer veganistische taarten en gebak, en zelfs een nieuwe plantaardige melk.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo's af als je overstapt op het veganisme. LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.
De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is. En dus niet de 20-30'er die je vermoedelijk verwacht.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Tevens past Calvé pindakaas binnen een veganistisch dieet. Dankzij ons vakmanschap lukt het ons om de smeuïgste van Nederland te zijn. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor je kids.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Vaak denken mensen dat het duurder is om veganistisch te eten. Als je erover nadenkt is dat niet per se de waarheid. Dit hangt af per persoon, net zoals het verschilt bij mensen die wel vlees eten. Natuurlijk zijn sommige dingen aan de dure kant – zoals noten.
Eet volgens de Vegan Schijf
Gezond veganistisch eten is niet moeilijk. Maar er zijn een paar valkuilen die door beginnende veganisten vaak gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je de basis van een gezond veganistisch dieet kent.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.