Gewone berk, Betula pendula. Dit is de soort met de witte stam die je ook in onze bossen ziet.
Witte en gestreepte basten
Van alle berken heeft Betula utilis var. jacquemontii (witte himalayaberk) de meest witte bast. Behalve dat de bast wit is, bladdert deze ook af. Onder de afschilferende stroken is de stam iets donkerder waardoor de witte himalayaberk vooral in de winter een ware blikvanger is.
De witte abeel (Populus alba), ook wel zilverpopulier genoemd, is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in het midden en het westen van Azië. Sinds de zeventiende eeuw komt de soort voor in Nederland.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Berk. Betula utilis ssp. jacquemontii (witstammige zuilberk): Heeft een witte tot zilverglanzende stam (witter dan bij andere soorten). De barst schilfert af waarbij de onderliggende donkerbruine barst zichtbaar is.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Betula utilis 'Doorenbos' (De witte Himalayaberk) heeft van alle berken de meest witte stam! De witte Himalayaberk wordt ongeveer 12 meter hoog, heeft een luchtige kroonopbouw, waardoor er gefilterd licht door blijft komen.
Witbloeiende Magnolia's
Magnolia's staan bekend om hun uitbundige bloei in het voorjaar. Zo weet de Magnolia kobus zich in een mantel van witte, grote tulpachtige bloemen te hullen voordat het blad zich laat zien. Het duurt wel even voordat die rijke bloei op gang is, want de boom moet eerst op leeftijd komen.
Halverwege maart zijn er een aantal bomen en struiken die als het ware lijken te ontploffen. Nog geen blad te zien maar een overdaad aan prachtige witte bloemen, Er zijn geen stam, takken of twijgen meer te onderscheiden.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Kenmerken. De dieprode knoppen en het hartvormige blad in combinatie met de scheve bladvoet maken de linde eenvoudig te herkennen. Lindes zijn ook te herkennen aan de okselbaarden aan de achterzijde van het blad. Aan de basis van de stam vormt de linde vaak overvloedig opslag.
De zilverberk of ruwe berk kan al snel zo'n 20 tot 25 meter hoog worden en stelt geen al te strenge eisen aan de ondergrond. Zelfs droge, voedselarme zandgronden zijn geen probleem voor de zilverberk, al zal hij wel beter tot ontwikkeling komen op een zonnig plekje in een goed gedraineerde leembodem.
Kenmerken. Berken zijn soms bomen met opgaande of hangende takken, in het voorjaar met lange, hangende katjes, lichtgroen blad en meestal witte bast. Deze soorten worden ook wel 'de Vrouwe van het woud' genoemd of 'de witte Vrouwe met de groene sluier'.
Een normale berk kan wel tot 30 meter hoogte groeien. Dat zal de meerstammige berk minder snel doen, maar hij kan wel 5 meter worden. Nu denkt u misschien: ”Help kan ik deze meerstammige berk ook klein houden?” Ja hoor, dat kan, met goed snoeien gaat dat gewoon werken.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten. Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien. Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
Naast de bekende sierkersen zijn er nog vele anderen. De Krentenboom, Meidoorn, verschillende soorten Magnolia's, en de sierpeer. Voor elke tuin is wel een bloesemboom die passend is!
Goed voor de vogels:
Berk: bladeren en katjes. Lijsterbes: rijpe zaden, takken en bladknoppen. Wilg: bladknoppen, schors en katjes. Els: proppen.
Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.
De berk is een winterharde, bladverliezende boom, die tot 30 meter hoog kan worden. Hij wordt niet erg oud, ca. 80 jaar.