Zomerbloeiende bloembollen kunnen worden geplant in iedere grondsoort mits goed waterdoorlatend. Meng zware kleigrond met zand of compost. Naast de zo bekende lelie, dahlia en gladiool, kun je ook meer bijzondere bollen planten zoals Canna, Oxalis en Zantedeschia.
Zomerbollen zijn bloembollen die je in de lente plant en die in de zomer bloeien. Anders dan lentebollen, die voor de vorst geplant moeten zijn, kunnen zomerbollen niet tegen kou. Ze mogen pas geplant worden als er geen kans meer op nachtvorst is.
Ook de bollen van narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus moeten/mogen nu de grond in. Hoe vroeger je plant, hoe vroeger ze bloeien. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen nonchalant uit in de border. Plant ze daar waar ze neerkomen.
In het najaar, van september tot december, plant u voorjaarsbloeiende bloembollen.In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen. Lees hier meer over hoe en wanneer u bloembollen plant.
Zomerbloeiende bollen kun je planten zodra de lente aanbreekt en de kans op nachtvorst is verdwenen. Hoe eerder je de bloembollen plant, hoe eerder je ook van de bloemen kunt genieten. Iets later planten is ook helemaal niet erg, dan krijg je ook de bloemen wat later!
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
De bollen verwijderen en volgend jaar nieuwe aanschaffen, de bollen in de grond laten zitten óf de bollen uit de grond halen en volgend jaar weer planten. Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien.
Niet winterharde bloembollen – zomerbloeiende bloembollen
Zomerbloeiende bloembollen en-knollen zijn over het algemeen niet winterhard. Zoals Dahlia's, Gladiolen, Begonias of canna indica. Bloembollen, die niet winterhard zijn, worden pas na ijsheiligen (in mei) geplant, omdat ze niet tegen vorst kunnen.
Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard want dan beschadigen ze. Grote hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter.
Zijn zomerbollen winterhard? Zoals hierboven al aangegeven zijn de meeste zomerbollen niet winterhard. Ze zijn niet bestand tegen de winterkou. Om de bollen te behouden, dienen ze na de bloei en voor de eerste nachtvorst uit de grond gehaald te worden.
Een gezonde Nederlandse bol heeft al het voedsel die het nodig heeft, om te groeien en bloeien, al bij zich. Bloembollen die in de grond worden gelaten voor meerjaren bloei zullen beter groeien door gedroogde oude stalmest of een speciale bollen meststof toe te voegen in het voorjaar of in de volgende herfst.
De bloembollen kun je het beste planten tussen oktober en december. Maak de grond een beetje los en zorg ervoor dat alle onkruiden weg zijn. Vervolgens moet je goed opletten en kijken wat de onderkant van de tulpenbol is. De bollen plant je ongeveer op een diepte van 5 centimeter in de grond.
De meeste bloembollen bloeien een aantal weken. Hoe sluiten de verschillende bloeiperiodes dan goed op elkaar aan? Door de juiste combinaties te kiezen! Een voorbeeldcombinatie is sneeuwklokje (januari), krokus (februari), botanische narcis (maart), blauw druifje (april), tulp (april/mei) en sierui (juni).
De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug. De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn wel vorstgevoelig en moet je dus rooien en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren.
Botanische tulpen
Ze komen elk jaar terug en zaaien zichzelf uit als je de verwelkte bloemen niet verwijdert. Sommige soorten bloeien vroeg, andere wat later in het seizoen.
Geniet volgend jaar weer van uw Tulpen
Laat loof zitten en plant 1-jarige planten bij uw Tulpen. U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus.
Tulpen hebben verschillende bloeitijden, van vroeg (maart) tot laat (mei). Door de soorten te mengen, spreid je de bloeitijd uit. Als ze eind mei zijn uitgebloeid, nemen vaste planten en eenjarigen de bloei over.
Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven. Dat is ongeveer eind mei. Vanaf dat moment ga je de bollen van je uitgebloeide tulpen uitgraven ('rooien' zoals de kwekers zeggen).
De bloembollen van tulpen en (gewone) hyacinten kun je beter niet in de grond laten zitten. Als de bladeren zijn afgestorven en afgeknipt, kun je de bollen van deze planten uit de grond halen. Bewaar deze afgedekt in een doos, op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen weer in de grond zetten.