Denk hierbij aan gele kamille (Anthemis), rode spoorbloem (Centranthus), kattekruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), gipskruid (Gypsophila) en de palmlelie (Yucca). Maar ook voor droge plaatsen in de schaduw zijn geschikte planten.
Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Het is niet mogelijk om zomaar elke plant onder een boom te plaatsen. Bomen nemen namelijk veel voedingsstoffen uit de grond en ze houden zonlicht tegen. Zo groeit er niets onder een berk, want deze bomen wortelen hoog. Andere bomen, zoals eiken en beuken, zijn meer geschikt voor bodembedekkers.
De sterke Ooievaarsbek, de wintergroene Struikklimop en het laag blijvende Bijenkorfje zijn voorbeelden van winterharde bodembedekkers tegen onkruid. Alle winterharde bodembedekkers in deze lijst komen in bloei én helpen bij het onderdrukken van onkruid in de tuin.
Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia. Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als u voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
De Boerenhortensia
Dat wil zeggen dat deze Hortensia veel water nodig heeft. Zeker als de zon gaat schijnen is de boeren hortensia een echte slurper. Zet hem dus liever niet in de directe middag zon. Zet hem in de halfschaduw onder een grote struik, grote boom of aan de noord of oostkant van een schutting of een haag.
Onder de appelboom
De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is. Andere bollen, zoals botanische tulpjes, sneeuwklokjes of krokussen zijn ook heel geschikt.
Bij grote bomen (half- en hoogstammen) kun je de bodem onder de boom ook bedekken met planten. Zorg ervoor dat de planten niet concurreren met de fruitboom (bijvoorbeeld gras doet dat wel). Zaai de bodem bijvoorbeeld in met klaver; die zal stikstof vrijstellen aan jouw fruitboom.
Een eik daarentegen, die een penwortel heeft laat een veelzijdige onderbegroeiing toe zoals o.a. vogelkers, hulst, appelbes, vuilboom. Berken, die oppervlakkig wortelen en daardoor de grond uitmergelen maken het de plantenliefhebber weer erg moeilijk. Liguster en Symphoricarpos bieden daar soms uitkomst.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Het werkt dus net als tuinturf. Geschikt voor alle tuinplanten en heesters zoals rhododendrons die houden van een vochthoudende bodem. Ook zuurminnende tuinplanten zoals Hortensia's, Skimmia's, Japanse Esdoorn en Rododendrons vinden een laagje Frans Boomschors heel prettig.
Hortensia combineren
Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
Denk bijvoorbeeld aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor. Ook andere eenjarige planten zijn geschikt. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, cosmea en viooltje.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
Pluimhortensia 'Limelight'
De 'Limelight' hortensia wordt niet erg groot. Deze plant bereikt namelijk een hoogte tussen de 1 en 2 meter. Wat erg fijn is aan deze hortensia is dat de plant erg sterk is.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.