Tijdens de regeldagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken. Dit is normaal gedrag van je baby.
Tekenen van overproductie die je bij je baby ziet
Hij kan van de borst loskomen, omdat hij een beetje schrikt van de snelle stroom en dan gaan huilen, omdat het voeden onderbroken is. Hij kan grote hoeveelheden melk samen met veel lucht innemen en als gevolg daarvan veel spugen en vaak moeten boeren.
Hongerige baby bij flesvoeding
Het is niet goed als je kind te veel calorieën (energie) binnenkrijgt, dan wordt hij te zwaar. Ook kunnen de nieren en het maag-darmkanaal hele grote hoeveelheden melk nog niet verteren. Check ons handige voedingsschema kunstvoeding: dit heeft je baby per dag nodig (op gewicht).
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Het hormoon prolactine zorgt voor de productie van moedermelk. In rust is de hoeveelheid prolactine het hoogst. Dat is dus vooral 's nachts en vroeg in de ochtend. Je baby kan de aanmaak van prolactine verhogen door aan de borst te drinken.
Als je toegeeft aan je baby's vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag een aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je je tevreden kindje weer terug... Vooral de regeldagen op de 9e dag zijn erg vervelend.
Veel borstgevoede baby's laten 's ochtends meer tijd tussen de voedingen en willen aan het eind van de middag en begin van de avond vaker drinken, dit noemen we clusteren.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Als je het clusteren vervelend vindt, probeer je kind dan eerder op de dag vaker aan te leggen. Sommige kinderen clusteren minder lang of intens als ze op andere tijdstippen vaker aan de borst drinken. Je kunt je kind dan voor en na het slapen of gewoon tussendoor extra aanleggen.
Grotere hoeveelheid in overleg
Als het lijkt of je baby meer wil dan de rekensom, denk dan niet automatisch aan honger. Vaak is er een andere reden, je baby kan ziek zijn, hij kan zuigbehoefte hebben, misschien drinkt hij te snel of hij is onrustig door teveel prikkels of weinig slaap.
Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken. Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles.
Nutrilon Forte 1 is een volledige zuigelingenvoeding op basis van melk voor kindjes van 0 tot 6 maanden. Deze flesvoeding is geschikt vanaf de geboorte. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Van je verloskundige of kraamverzorgende krijg je een richtlijn hoe vaak je je kind de fles moet geven. Meestal is dat ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby's willen vooral 's avonds wat vaker een beetje drinken.
Dreumesen en peuters. Dreumessen en peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Dreumessen kunnen vanaf ongeveer anderhalf hun ochtenddutje overslaan, en inruilen voor een lange middagslaap. Peuters gaan normaal gesproken tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden wakker tussen 6.00 en 8.00.
Tijdens de regeldagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Regeldagen komen over het algemeen vooral voor wanneer je baby 9-10 dagen oud is, 3 weken oud is, 3 maanden oud is en 6 maanden oud is.
Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby's vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.
Als je te weinig melk of een vertraagde toeschietreflex hebt, kan je kind ook onrustig aan de borst drinken. Als je kind onrustig aan de borst drinkt, minder plast (en in de eerste weken minder poept), bijna niet tevreden is en/of minder goed gaat groeien, dan kan het zijn dat je melkproductie niet meer voldoende is.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding per dag is: 150 ml melk per kilo gewicht. Weegt je baby 5 kilo, dan heeft hij/zij op een dag dus 5 keer 150 = 750 ml flesvoeding nodig.