Het AC-vermogen is het vermogen van de omvormer(s) van je zonnepanelen. Die omvormers zorgen er simpelweg voor dat de energie die je opwekt via je zonnepanelen (gelijkstroom) compatibel wordt gemaakt met je huishoudtoestellen (wisselstroom). Het AC-vermogen wordt uitgedrukt in kVA (kilovoltampère).
Het type elektrische verbinding tussen een zonne-array en een batterij kan wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC) zijn. AC is wanneer de stroom snel vooruit en achteruit stroomt (dit is wat het elektriciteitsnet gebruikt om te werken) en DC is waar de huidige stroomt in een richting.
Dit kan je terugvinden op je keuringsverslag. Nominaal AC-vermogen van de omvormer: Dat is het getal dat in de naam van jouw omvormer zit. Heb je een SAJ 1,5K, dan vul je het getal 1,5 in.
Monofasig mag je maximaal 5 kVA AC-omvormervermogen aansluiten. Meerfasig mag je maximaal 10 kVA AC-omvormervermogen aansluiten (met een maximale spreiding over de verschillende fasen, met een maximale onbalans van 5 kVA per fase)
Het AC-traject van een PV-installatie is het traject vanaf de netaansluiting tot omvormers. Over dit gehele traject loopt een wisselspanning (AC spanning, vandaar de naam AC-traject). In de omvormers wordt de DC spanning (gelijkspanning) vanuit de zonnepanelen omgezet naar AC spanning.
We trekken twee kabeltrajecten: van je zonnepanelen naar je omvormer en van de omvormer naar de meterkast. Voor het eerste kabeltraject moeten we via een doorvoer van buiten naar binnen, het tweede kabeltraject loopt van de omvormer naar de meterkast.
Het AC-vermogen is het vermogen van de omvormer(s) van je zonnepanelen. Die omvormers zorgen er simpelweg voor dat de energie die je opwekt via je zonnepanelen (gelijkstroom) compatibel wordt gemaakt met je huishoudtoestellen (wisselstroom). Het AC-vermogen wordt uitgedrukt in kVA (kilovoltampère).
Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast. Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten.
Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. In het algemeen zijn stringomvormers het goedkoopst. Een zonnepanelensysteem met micro omvormers is duurder, omdat u meerdere, kleine omvormers nodig heeft.
Dit vind je terug op je elektriciteitsfactuur.
Vermogen omvormer
U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen).
De elektrische spanning is het potentiaalverschil tussen twee punten in een elektrisch circuit. Wij onderscheiden twee vormen van spanning: wisselspanning (AC) en gelijkspanning (DC).
Het belangrijkste verschil hier is dat een gelijkstroombatterij dezelfde zonne-omvormer gebruikt om de opgeslagen gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, terwijl een wisselstroombatterij zijn eigen ingebouwde omvormer heeft waardoor de batterij zijn opgeslagen gelijkstroom direct kan omzetten in wisselstroom om te ...
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief. Bij gelijkstroom is de spanning continu gelijk.
Een zonnepaneel van 400 wattpiek worden verkocht voor 900 euro per stuk, maar er zijn ook panelen die meer dan 2000 euro per paneel paneel kosten.
Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh
Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.
Tegenwoordig hebben de meeste omvormer een normale geluidsemissie van 25-40 decibel.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Zonnepanelen op het dak leveren hun stroom niet rechtstreeks aan het elektriciteitsnet, maar aan een omvormer in de meterkast. De omvormer maakt de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer. Daarom kun je ze direct aansluiten zonder de meterkast aan te passen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.