Niet winterharde bloembollen – zomerbloeiende bloembollenZomerbloeiende bloembollen en-knollen zijn over het algemeen niet winterhard. Zoals Dahlia's, Gladiolen, Begonias of canna indica. Bloembollen, die niet winterhard zijn, worden pas na ijsheiligen (in mei) geplant, omdat ze niet tegen vorst kunnen.
Ook de bollen van narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus moeten/mogen nu de grond in. Hoe vroeger je plant, hoe vroeger ze bloeien. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen nonchalant uit in de border. Plant ze daar waar ze neerkomen.
“De meeste bollen kunnen prima tegen vorst. En dan bedoel ik de gebruikelijke soorten als tulpen, sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en narcissen. Als ze al ver boven de grond staan, gaan ze bij vorst plat liggen. Dat is een natuurlijke reactie.
Kunnen narcissen bevriezen in de winter? De bollen van narcissen bevriezen in de winter niet.
De bekendste zomerbloeiende bloembollen zijn: calla, dahlia, begonia, gladiool, lelie, nerine en ranonkel. Kijk eens op bloembol.org daar staan nog veel meer zomerbloeiende bloembollen. Let op: Zomerbollen of knollen worden twee keer zo diep geplant als de bol hoog is. Een uitzondering geldt voor begonia's en dahlia's.
In het algemeen vallen zomerbollen onder de categorie “zachte” bollen, die niet groeien in gebieden met vorst in de winter. Veel soorten zijn niet winterhard. Soorten die uit een koud klimaat komen, kunnen meestal wel de winterkou doorstaan. Is de soort niet winterhard dan kunnen ze bewaard worden (zie deze tips).
Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Planten die niet winterhard zijn, zoals subtropische en tropische planten moet u beschermen tegen de vorst! Deze planten zijn het van naturen niet gewend om in de kou te moeten overleven.
De bloembollen van tulpen en (gewone) hyacinten kun je beter niet in de grond laten zitten. Als de bladeren zijn afgestorven en afgeknipt, kun je de bollen van deze planten uit de grond halen. Bewaar deze afgedekt in een doos, op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen weer in de grond zetten.
Narcissus 'February Gold' is een vroeg bloeiende fraai geel kleurig bloeiende Narcis, deze kan al in februari bloeien. Met hun vrolijke gele kleur zijn het echte blikvangers in een verder nog vrij kale tuin.
Ondanks dat bollen goed tegen vorst kunnen, kun je ze niet planten als het al vriest. De grond is dan te hard waardoor de bollen niet kunnen 'vestigen'. Ook wanneer de grond heel erg nat is, kun je beter geen bollen planten.
"De vorstgrens komt bij ons in de buurt te liggen. Waar precies, is moeilijk te voorspellen, en het maakt nogal uit aan welke kant je zit." Een week vorst, dat kunnen de krokussen en narcissen nog wel aan. Ze gaan misschien wat slap hangen, maar zelfs vroege tulpen kunnen zich dan weer oprichten.
Tulpenbollen kunnen bevriezen wanneer je ze plant in een periode dat het vriest of sneeuwt.
Zijn bloembollen winterhard? De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
De bollen verwijderen en volgend jaar nieuwe aanschaffen, de bollen in de grond laten zitten óf de bollen uit de grond halen en volgend jaar weer planten. Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien.
Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven. Dat is ongeveer eind mei. Vanaf dat moment ga je de bollen van je uitgebloeide tulpen uitgraven ('rooien' zoals de kwekers zeggen).
In het najaar, van september tot december, plant u voorjaarsbloeiende bloembollen.In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen. Lees hier meer over hoe en wanneer u bloembollen plant.
Bied bescherming
Er zijn een aantal planten die niet goed tegen vorst kunnen. Vooral de olijfboom, vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus zijn echte koukleumen. Zij hebben bij vorst extra bescherming nodig. Zet ze op een vorstvrije plek zoals bijvoorbeeld de garage.
Gladiolen bollen in de grond laten? Traditioneel worden de bollen van gladiolen in het najaar opgegraven, zodat ze op een vorstvrije plek binnen kunnen overwinteren. Maar door de klimaatverandering zijn de winters over het algemeen milder geworden. Je kunt de gladiolenbollen dus ook in de grond laten zitten.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Botanische tulpen
Ze komen elk jaar terug en zaaien zichzelf uit als je de verwelkte bloemen niet verwijdert. Sommige soorten bloeien vroeg, andere wat later in het seizoen.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.