Keileem is een mix van klei, leem, zand, grind en grotere keien. Deze materialen zijn meegevoerd in de onderste laag van gletsjers en bleven liggen nadat het ijs zich teruggetrokken had.
Keileem wordt door door landijs of gletsjers zijn afgezet. Dit slecht gesorteerde sediment ontstaat doordat stenen en door het ijs fijngemalen sediment achterblijft na het smelten van het landijs. Zwerfstenen worden veel in keileemafzettingen aangetroffen. Keileem is meestal klei-achtig en slecht waterdoorlatend.
Bijna overal in Drenthe is keileem in de bodem te vinden. Op de Havelterberg is de leemlaag meer dan tien meter dik en komt hier aan de oppervlakte. Keileem heeft een dichte structuur en bestaat uit heel divers materiaal met leem, zand, grind en stenen.
Werking en eigenschappen van groene leem
zuigt de gifstoffen uit het lichaam op en geeft mineralen af, zowel inwendig als uitwendig. stimuleert de doorstroming van het bloed en activeert de heropbouw van de rode bloedlichaampjes. remt bacteriologische activiteiten. neemt geur en uitscheidingen van de huid op.
Leem bestaat uit silt oftewel deeltjes met een korrelgrootte tussen de 2 en 63 micrometer.
Wat is het verschil tussen leem en klei? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Diep in de zee had je zand en dichterbij de kust klei, omdat zand zwaarder is, is het verder in de zee gesleurd.
"Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien", aldus Venema.
De tweede grondsoort is leemgrond. Deze grond is te herkennen aan de geelrode kleur en is iets fijner en compacter dan zand, waardoor water en voedingsstoffen beter vast gehouden kunnen worden. De kleideeltjes zakken als laatste naar beneden in de pot, omdat kleigrond uit heel fijne korrels bestaat.
Leem en klei zijn fijner dan zand. Ze houden het water en de voedingsstoffen beter vast. Ze zijn dus van nature vruchtbaarder dan zandgronden en kunnen in een droogteperiode de planten langer van water voorzien.
De laatste ijstijd eindigde zo'n 12.000 jaar geleden.
Een glaciaal of ijstijd is een periode in de geschiedenis, waarin het klimaat op aarde aanzienlijk kouder was dan tegenwoordig. De laatste koude periode, het Weichselien, eindigde 11.700 jaar geleden. Het Weichselien is bekend als 'de laatste ijstijd'.
Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”.
In Nederland zijn stuwwallen vrijwel alleen ten noorden van de grote rivieren te vinden. Alleen het Rijk van Nijmegen ligt ten zuiden van de Waal. Het landijs is in Nederland niet verder zuidelijk gekomen.
Leem is een verzamelnaam van lutum (0-2 mu) en sloef (2-16 mu) en löss (16-50 mu). Lutum en sloef worden samen ook wel slib genoemd. Sloef (2-16 mu) en löss worden samen ook wel silt genoemd. Leemgrond is een minerale grond die, binnen 80 cm -maaiveld voor meer dan de helft uit leem bestaat.
Het Saalien was de voorlaatste ijstijd (het voorlaatste glaciaal). Het werd voorafgegaan door een warmere periode, het Oostermeer Interglaciaal en gevolgd door het Eemien. Het Saalien is de laatste etage van het Midden Pleistoceen.
Zandgrond verrijken met kleigrond kan het vocht- en mineralen bergend vermogen van de bodem verbeteren. Bovendien kan klei organische stof binden in kleihumuscom- plexen, waardoor de organische stof in de bodem toeneemt. Dat is gunstig voor zowel de mineralenbenutting als de netto reductie van koolzuurgasemissie.
Het verschil met zand is dat zand bestaat uit kleine rotsblokjes (als gevolg van erosie door water, wind en/of temperatuurverschillen) en klei bestaat uit (kleine) kleiplaatjes. Kleiplaatjes zijn chemisch gevormd en bestaan uit silicium- en aluminiumzouten.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Groene klei absorbeert onzuiverheden en vet. Daarnaast stimuleert het de bloed-en lymfecirculatie. Door deze eigenschappen is deze natuurlijke kleisoort een natuurlijk middel om cellulite en onderhuidse vetophopingen te verminderen en de huid gladder te maken.
Klei is 100% door de natuur samengesteld en onbewerkt. Groene klei bevat veel mineralen zoals silicium, aluminium, ijzer, calcium, magnesium, natrium en kalium.
Is kinderklei giftig? Beide merken klei zijn veilig voor kinderen en niet giftig, maar het is zeker niet de bedoeling dat kinderen de klei eten. Laat kleine kinderen niet alleen kleien en leer ze dat klei niet eetbaar is.
Een tuin aanleggen op kleigrond
Lucas raadt aan om de klei ongeveer 70 cm diep af te graven. Vervolgens breng je een zandlaag van 30 cm aan, gevolgd door een laag tuinaarde van 40 cm, zodat je uiteindelijk weer op hetzelfde niveau terecht komt, alleen kun je nu wel alle kanten op met de tuin.
Ben je nieuwsgierig naar het gewicht van zand per kuub (m3)? Eén kuub droog zand weegt ongeveer 1500 kilogram (kg). Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.