Je borsten moeten kunnen meegroeien. Ze kunnen misschien nog wel een paar cupmaten groter worden. Koop je je bh dus in het begin van je zwangerschap, zorg er dan voor dat je hem past met het strakste haakje, en zorg dat er nog twee vingers tussen je lichaam en het bandje passen.Pak zo nodig een maatje groter.
Wanneer je omvang en borsten groeien, kan je de bh hierop aanpassen. Koop je een voedingsbh vanaf week 36 van je zwangerschap óf als je net bevallen bent? Kies dan een voedingsbh die goed zit op het laatste haakje. Wanneer je omvang en stuwing afneemt kan je eenvoudig de bh wat strakker zetten.
De maat van je voedingsbh
Dit kan wel 1 of 2 maten groter zijn dan voor je zwangerschap. Meet je borsten dus opnieuw op wanneer je een voedingsbh gaat uitzoeken. Dit doe je door de omtrek van je lichaam te meten, net onder je borsten. En je maat de omtrek precies over je borsten.
Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Voor de nacht is het niet raadzaam een bh te dragen met beugels. Deze kunnen door het liggen vervormen maar ook in je borst drukken. Medela heeft een speciale slaap bh voor de nacht zonder clips en met een kruislings ontwerp. Zo kun je comfortabel slapen en toch eenvoudig je kindje voeden.
De zwangerschapsbh
Het voordeel van een zwangerschapsbh is dat deze wél mooi meegroeit met de veranderingen van jouw lichaam. Met één bh kun je namelijk een aantal cups groeien en ook de betere pasvorm biedt voldoende ondersteuning gedurende jouw gehele zwangerschap en de periode daarna.
Meet je onderwijdte onder de borst.Zorg ervoor dat het meetlint aan de voor- en achterkant recht is, en strak.Een spiegel kan helpen.Trek vervolgens 5 cm van je omvang af, en klik die maat aan.
Hoeveel voedingsbeha's heb ik nodig? Dit hangt een beetje af van hoe lang je borstvoeding gaat geven. Maar je hebt er minimaal 2 nodig. Zo heb je altijd een reserve wanneer er een voedingsbh in de was zit.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Als je beha mee omhoog komt, dan is hij te klein. Samengevat moeten we dus rekening houden met drie zaken: als een beha insnoert in de borst, of de beugel prikt in de borst, of hij komt omhoog als je de armen omhoog doet, dan is hij te klein.
Gemiddeld worden borsten 2 cupmaten groter tijdens de zwangerschap. Wacht daarom niet te lang met de aanschaf van een goede, ondersteunende zwangerschapsbh, die dankzij het elastische materiaal met jouw borsten meegroeit.
Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot. Omvang en cupmaat gaan altijd samen. Neemt u een kleinere omvang, neem dan een cupmaat groter om dezelfde cupmaat te behouden.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Dus, ben jij een 75C, dan zijn je zussenmaten 65E, 70D, 80B en 85A.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Het beste kan je BHs om de 2 à 3 dagen dragen wassen. Draag je ze langer, dan zullen zweet, huidvet en verzorgingsproducten het materiaal van de BH aantasten en dit is wederom niet goed voor het elastiek.
Maar zorg ervoor dat je jouw bh nooit langer dan 60 minuten in het water laat weken. Belangrijk om te weten is dat je tijdens het wassen van je bh met de hand, nooit moet wrijven! Dit is namelijk niet goed voor je bh, omdat je het vuil er alleen maar meer inwrijft. Spoel na het weken je bh met koud water af.
Laat uw bh's een paar minuten kort weken in plaats van deze hardhandig schoon te wrijven. Laat echter uw bh's niet al te lang weken (met name als u meerkleurige bh's wast). Spoel de bh's af met koud water zonder te wrijven.
Ga je naar een lingeriezaak of een speciaalzaak voor zwangere vrouwen, vraag de medewerkers om de perfecte zwangerschapsbh voor jou te vinden. Zo behoor jij niet tot de 80% vrouwen die de verkeerde maat bh draagt!
Draag de juiste BH
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.