Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.
Het lichaam scheidt koolmonoxide grotendeels via de longen uit. Zodra de blootstelling aan koolmonoxide stopt, wordt koolmonoxide via de longen geëlimineerd. Bij inademing van gewone buitenlucht is de halfwaardetijd van COHb drie tot zes uur.
Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur. Overlijden na 2-3 uur. Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 20 minuten. Overlijden binnen 1 uur.
Als u koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid.Als u teveel koolmonoxide inademt kun u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan in een verbrandingstoestel zoals een cv-ketel, geiser of gaskachel en zich door de woning verspreiden.
Een CO-vergiftiging is het gevolg van het inademen van koolmonoxide. Bij inademing komt de koolmonoxide in het bloed terecht en dat verstoort het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes. Koolmonoxide wordt zeer snel opgenomen in het lichaam en bindt zich ca 250 maal sneller met bloed dan zuurstof.
Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen. Het directe gevolg is onvoldoende zuurstoftransport naar vitale organen zoals de hersenen. De 1e lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
Ga onmiddellijk in de frisse lucht staan: buiten of bij een open raam of deur. Tel of alle mensen uit het huis aanwezig zijn. Ga het pand niet opnieuw in en loop niet weg bij het open raam of de open deur tot de hulpdiensten zijn aangekomen, het pand goed gelucht is en de melder niet meer afgaat.
Je kunt het namelijk niet zien, ruiken of proeven, maar het is wel extreem gevaarlijk. Om koolstofmonoxide te herkennen heb je een koolstofmonoxidemelder nodig. Zo'n melder is de enige manier om koolstofmonoxide te detecteren.
400 ppm Hoofdpijn en misselijkheid in 1-2 uur, levensbedreigend binnen 3 uur. 800 ppm Kan epileptische aanvallen, ernstige hoofdpijn en braken veroorzaken in minder dan een uur, bewusteloosheid binnen 2 uur. Ongeveer 10 tot 15% van de mensen die CO-vergiftiging oplopen, ontwikkelen complicaties op lange termijn.
Vuil en schadelijke stoffen komen hierdoor diep in de longen terecht en worden niet meer naar buiten gewerkt. De teerneerslag verdwijnt meestal weer wanneer je stopt met roken na ongeveer 3 maanden.
En dat is toch juist wat je niet wilt? Bovendien is elke sigaret schadelijk voor het lichaam: ook als je er maar 1 rookt (of 2, of 3, …). Helemaal stoppen met roken zal zo ook steeds moeilijker worden. Je gaat er zo namelijk nooit écht voor.
CO wordt via de longen zeer snel opgenomen in het bloed. In het bloed hecht het zich vast op de rode bloedcellen en verstoort het transport van zuurstof (O2). De ernst van de vergiftiging hangt af van : de hoeveelheid CO in de ruimte.
Het hecht zich in je bloed aan Hemoglobine (Hb), het eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof naar al je organen wordt vervoerd. Koolmonoxide bindt zich veel sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden.
Koolmonoxide niet zwaarder dan lucht
Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke klachten.
Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Het gas is door je zintuigen niet waar te nemen omdat het niet zichtbaar is en je het ook niet kunt ruiken of proeven. Koolmonoxide wordt ook koolstofmonoxide genoemd en is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen zoals aardgas, hout en olie.
Pelletkachels en pelletketels zijn verbrandingstoestellen waarin, net als in andere verbrandingstoestellen, koolmonoxide kan ontstaan.
Koolmonoxide ontstaat bij een verbrandingstoestel (zoals gasfornuis, gashaard/kachel, centrale verwarmingsketel, combiketel, open haard of allesbrander) als: er te weinig zuurstof bij verbranding van olie, gas of hout is. het verbrandingstoestel slecht is onderhouden. het verbrandingstoestel verkeerd aangesloten is.
Bij 50 PPM geeft een koolmonoxidemelder na 1 tot 1,5 uur alarm, loopt deze waarde snel op tot een levensgevaarlijke situatie van > 300 PPM verschuift deze response al naar 3 minuten! Om niet onnodig te alarmeren heeft een koolmonoxide melder een soort “timer”.
Koolmonoxide is een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas dat wordt geproduceerd wanneer brandstoffen onvolledig verbranden of worden blootgesteld aan hitte (meestal brand).