Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd. Volgens de FIS-regels moet de afdaling eisen stellen aan techniek, moed, snelheid, risico en conditie.
De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig. Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan.
Hetzelfde geldt voor de skiërs. Kent u de reactiesnelheid die u nodig hebt om een obstakel te vermijden wanneer u met hoge snelheid van de piste afdaalt? Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Ervaren skiër: U skiet zonder moeite een piste af en houdt ervan om lange bochten te maken en hierdoor veel snelheid te pakken waarbij u snelheden zoals 80 km/u behaalt.
Het klinkt als een nachtmerrie, maar niet voor de Fransman Simon Billy. Hij verbrak gisteren in het Franse skigebied Vars een wereldrecord door 255,5 kilometer per uur te skiën. De 31-jarige Simon Billy skiede gisteren met 255,5 kilometer per uur van de steile piste Chabrières af. Niemand anders ging ooit zo hard.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Op ski's kunnen hogere snelheden worden behaald, dan op een snowboard. Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat op bijna 255 km/u!
Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016. Valentina Greggio uit Italië is met 247,083 km/u de snelste vrouw ter wereld, eveneens behaald in Vars.
Hoeveel lessen heb ik nodig om te kunnen skiën? Dit hangt sterk af van je eigen vaardigheid, je sneeuwervaring, je conditie en je motoriek. Algemeen gesproken kun je met 10 lessen veilig, met tempo, controle en dus met plezier skiën in de sneeuw.
Hirscher staat te boek als de beste skiër aller tijden. Niemand won de wereldbeker alpineskiën vaker dan hij: zes keer.
Gemiddeld aantal kilometers per dag skiën
Skiline was in 2019 zo vriendelijk om voor ons uit te zoeken wat het exacte antwoord op onze vraag is. Hiervoor keken ze naar het gemiddelde van de maand januari. Uit hun data bleek dat Skiline gebruikers in deze maand gemiddeld 31 kilometer per dag hebben geskied.
Gemiddelde snelheid = a f s t a n d t i j d \frac{afstand}{tijd} tijdafstand . Hierbij geldt dat: De gemiddelde snelheid in meter per seconde (m/s). De afstand in meter (m).
Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Supersonische snelheden
Indrukwekkende snelheid, van maar liefst 252 kilometer per uur, vorige week geskied in het skigebied van Vars dat bekend staat dankzij hun 'Kilomètre Lancé'. Het moet wel extreem indrukwekkend zijn om zo dicht bij de grond dit soort snelheden te halen.
Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken.
Skiën maakt u ook gelukkig – en dat geldt voor alle leeftijden. Het leren skiën is voor volwassenen niet moeilijker dan voor kinderen. Hoewel de kleintjes zich geen zorgen maken over de pistes, zijn de meeste volwassenen meer bezorgd en bang voor zowel ongelukken als valpartijen.
Skiën is een sport die je niet zo lang achter elkaar (vaak een week), maar wel heel intensief beoefent. Tijdens de wintersport sta je iedere dag 4 tot 6 uur op de lange latten, soms langer. Bij veel andere sporten ben je maar 1 tot 2 uur per dag bezig. Je verbruikt bij het skiën dus veel energie.
Skiën is makkelijker te leren, maar het is moeilijker om er echt heel goed in te worden. Snowboarden is in het begin moeilijker om te leren, maar zodra je het eenmaal doorhebt, boek je veel sneller vooruitgang. Door gemotiveerd en fit te zijn, kun je beide sporten leren.
Voor veel mensen is het een droom om dit zelf te beleven. Je bent nooit te oud om te leren en voor skiën geldt dat ook. Het klopt misschien dat kinderen de sport makkelijker oppakken, maar met de juiste motivatie en training kunnen volwassenen net zo makkelijk leren skiën.
Streif – Kitzbühel
Deze gevaarlijkste pistes van Europa kent natuurlijk iedereen, de Streif is zonder twijfel de bekendste en beruchtste afdaling in de Alpen. De hellingsgraad van 85% maakt het zelfs de meest professionele skiërs nog moeilijk, zoals vaak te zien bij de jaarlijkse Worldcup wedstrijden.
Skiën is niet per definitie zwaar, maar het kan soms een beetje een schok voor het lichaam zijn. Je gebruikt tenslotte spieren waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je benen pijn doen, neem dan een pauze.
Een afdaling duurt gewoonlijk - voor de snelste afdalers - tussen de 90 en de 130 s. Moeilijkheden tijdens de afdaling omvatten: de gebogen afdalingshouding die moet worden vastgehouden. tegen de wind in skiën.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
De meeste keuze heb je in Oostenrijk en Frankrijk, echte wintersportlanden. Ook in Zwitserland heb behoorlijk wat te kiezen. Oostenrijk heeft meer dan 800 wintersportplaatsen, verspreid over verschillende provincies. De mooiste skigebieden in Oostenrijk liggen in Vorarlberg, Tirol, het Salzbugerland en Karinthië.
Als je meer de tijd wilt nemen, de bergen als een speeltuin ziet en zin hebt om wat creatiever te zijn, dan kun je beter voor een snowboard kiezen. Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, het is aan jou. Probeer daarom beide sporten eens uit als je de kans hebt.