Een groot voordeel van wonen in de stad is het feit dat alles dichtbij is. Waar je in het dorp soms in de auto moet stappen om even een boodschapje te halen in de supermarkt, heb je in een stad alles op loopafstand. Van de supermarkt tot de terrasjes en van de winkels tot de tandarts, je hebt alles in de buurt.
Er is lekker veel werk en de clubs, restaurants en bioscopen zitten om de hoek. Tot eind vorige eeuw kwamen die jongeren altijd wel op het punt dat ze weer weg wilden. Ze werden ouder, kregen kinderen en een groot huis, tuin en rust werden steeds aanlokkelijker.
Er zijn de logische voordelen, zoals meer ruimte en minder drukte. “Dat zorgt voor minder stress. Daarnaast is er ook meer privacy en is de natuur dichtbij. Mensen zijn toch vaak geneigd om de stad met het platteland te vergelijken, zeker als ze vanuit een stedelijk gebied komen.
Amsterdam is de beste stad van Nederland om te wonen, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat zegt vastgoedadviseur JLL, die vandaag een ranglijst van grote Nederlandse gemeenten heeft uitgebracht. Nederland telt 355 gemeenten. De ranglijst van JLL bevat alleen de 84 grootste gemeenten, met elk meer dan 50.000 inwoners.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien.
Veel ouders van jonge kinderen vinden het daarom beter als hun kinderen buiten de stad opgroeien en verhuizen naar het platteland. In het dorp werken kinderen meer mee met de volwassenen. Ze kunnen in- en uitlopen wanneer ze maar willen en iedereen kent elkaar.
Ouders nemen hun kinderen mee naar de stad en stadskinderen komen vaker op het platteland. We zien ook dat ze zich aanpassen aan hun omgeving. De meeste kinderen willen zelfs blijven wonen waar ze zijn opgegroeid”. Volgens Isabelle heeft de plaats helemaal niet zoveel invloed als vaak wordt aangenomen.
Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede infrastructuur erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak files.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.
74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's. Daarvan woont de hel in kleine stedelijke regio's.
Een van de grootste voordelen van wonen in Amsterdam is dat de werkgelegenheid zo groot is. Hierbij heb je de keuze uit banen in diverse branches: van kantoorbanen tot aan werken in een winkel – er is voor iedereen wel een passende baan te vinden.
Bakker: "Amsterdam is onder andere zo mooi door de variatie in architectuur en is in de eerste plaats speciaal door de ideeën achter de grachtengordel. De sfeer in de stad blijft intact doordat de 'menselijke maat' - zeg maar de kleinschaligheid - volgehouden is."
Amsterdam is over de hele wereld beroemd om zijn grachten. De combinatie van eeuwenoude gevels, bruggen en bootjes – dit alles weerspiegeld in het water – zorgt voor een onvergelijkbare sfeer. Dit spinnenweb aan waterwegen biedt bovendien tal van verrassingen die zelfs Amsterdammers vaak niet kennen.
In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
In 2030 zullen we in Nederland nog steeds lekker dicht op elkaar wonen. Op veel plaatsen blijft de concentratie Nederlands op een kluitje hoog. Maar verdere verstedelijking zullen we amper nog zien.
De voorspellingen over hoe we in de toekomst wonen, variëren enorm. Sommige experts denken dat we door de gigantische bevolkingsgroei overwegend in stedelijke micro-appartementen of buitenstedelijke tiny houses wonen. Of in torenhoge flats die een stad op zichzelf zijn.
De goedkoopste gemeente van Nederland om te wonen is Pekela. Wil jij graag in de buurt van Groningen een huis kopen? Maar vind je de gemiddelde woningwaarde van 241.080 euro daar te duur? Dan is de Groningse stad Pekela een goedkoop alternatief!
De goedkoopste regio's zijn te vinden in Groningen-Oost, Noord en Centraal en Parkstad Limburg. In deze regio's betalen kopers gemiddeld minder dan € 200.000.
In Pekela vind je de goedkoopste woningen van Nederland. We lichten er een paar voor je uit | video. Het is een gekkenhuis op de woningmarkt, de prijzen voor een huis blijven maar stijgen. In de gemeente Pekela zijn huizen het goedkoopst van Nederland.
Almere is verkozen tot lelijkste stad van Nederland. Ruim 2.900 mensen brachten op volkskrantreizen.nl een stem uit op de tien genomineerde lelijke plekken. Lezers konden stemmen op vijf Nederlandse en vijf buitenlandse genomineerden.
Emmen is de saaiste stad van Nederland volgens uit onderzoek. De burgemeester laat het er niet bij zitten! Uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten blijkt Emmen het minst aantrekkelijk om te wonen. Er is heel weinig werk en weinig voorzieningen.
Pekela is met een gemiddeld inkomen van 25.800 euro per jaar de 'armste' gemeente van Nederland. Wel steeg het Pekelder gemiddelde inkomen met bijna duizend euro. Stadskanaal staat op plek 2 met een gemiddeld jaarinkomen van 26.500 euro.