Heerlijk natuurlijk, maar kijk wel uit voordat je je vers geplukte fruit in je mond steekt. Het fruit zit namelijk vaak vol kleine beestjes. Je zult ze met je blote oog niet snel zien, omdat ze zich verstoppen tussen de haartjes van het fruit. Bramen zitten vooral vol kleine wormpjes.
Verzamel al je bramen in een ruime bak met water en strooi hier wat zout bij, wees daarbij niet te zuinig. De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet. Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven.
Bramen wassen
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
De vruchten worden door veel vogelsoorten gegeten. Maar ook zoogdieren als de vos en de das eten de vruchten. Wilde zwijnen eten de vruchten en wortels. Herten als de ree en het edelhert eten bladeren, twijgen, en vruchten.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
Was de bramen heel goed met ruim water en verwerk de bramen het liefst nog dezelfde dag dat je ze hebt geplukt. Of vries ze in, dat kan ook prima. Of eet ze gewoon meteen op, ook heel lekker.
Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur.
Bewaartip voor dit product. Bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bramen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Het is verstandig om bramen die naast drukke wegen groeien niet te eten. Er kunnen namelijk giftige stoffen in de bramen zitten. Bramenplanten geven elk jaar meer vruchten. Daardoor kan de oogst in het eerste jaar wat tegenvallen.
Insecticiden tegen bramengalmijt zijn momenteel niet beschikbaar. Wel blijkt spuitzwavel te werken al heeft dit middel, zeker bij gebruik in kassen, het nadeel van fytotoxiciteit. Andere maatregelen die genomen kunnen worden zijn: het verwijderen van aangetaste vruchten om de populatie mijten laag te houden.
De braam dient bij voorkeur van de winter tot het vroege voorjaar te worden geplant op een beschutte, zonnige of licht beschaduwde plaats. De grond bevat bij voorkeur voldoende voeding, is doorlatend en vochtig.
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
We spreken rond Katwijk en Noordwijk niet voor niets van een zeedorpenlandschap. Dus, alhoewel de regels zeggen dat het duin alleen op wegen en paden betreden mag worden, is er voor een korte periode (tot 15 september van dit jaar) een uitzondering voor het zoeken naar bramen.
De braam geeft pas na augustus vruchten. De vogels die de braam eten zijn de goudvinken, vos en das. De braam is niet alleen voor vogels een voedingsbron maar ook voor nachtvlinders.
Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet. Twijfel je of de bramen goed zijn? Pluk ze dan niet. Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken.
Symptomen ontstaan meestal pas jaren (vijf tot vijftien jaar) na besmetting met de vossenlintworm. De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, braken, buikpijn en geelzucht, hoesten en/of benauwdheid. De infectie begint bijna altijd in de lever.
Bramen vormen gezonde snacks voor je hond. Misschien moet je ze wel in kleine stukjes snijden. Jouw hond zal een uitgesproken voorkeur hebben voor zoete bramen en niet voor de zure. Omdat bramen antibacteriële eigenschappen hebben zijn ze goed voor een mond- en tandhygiëne.
Verse bramen kun je, nadat je het fruit gewassen hebt, ook goed verwerken in een salade. Dit kan een fruitsalade zijn, maar door het frisse en zoete karakter van het fruit passen de vruchten eigenlijk bij alle salades. Je kunt de bramen ook persen, en het sap gebruiken om een dressing te maken voor de salade.
Na de oogst (of tot begin winter) kun je bramen en frambozen snoeien: knip alle stengels die vruchten gaven laag bij de grond weg. Bind dan meteen de nieuw gevormde eenjarige stengels van dat seizoen aan.
Taybessen zijn een kruising van bramen en frambozen. Bij slechte groei kunnen de vruchten abnormaal klein blijven.
Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers.