Wij ontdekken massaal wat ze in het hoge noorden allang wisten: bouwen met hout is duurzaam én energiezuinig, wonen in hout is gezond voor jou en voor de planeet.Het is comfortabel, werkt stressverlagend en isoleert supergoed.
Hout zorgt voor een warmte.Het leeft met u mee, het geeft sfeer en het heeft een elegante uitstraling. Als u zich wilt onderscheiden van de massa en een gezond, duurzaam en comfortabele woning wilt kiest u voor een Noorse woning van Levande.
Hout is een relatief licht bouwmateriaal. Dit maakt de kans op verzakkingen een stuk kleiner. Met de zachte bodemsoort die Zweden heeft is dit een groot voordeel. Bovendien is hout buigzamer dan beton, waardoor een degelijk gebouwd houten huis zelfs aardbevingsbestendig is.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg. Hout wordt aangetast door schimmel, de boktor en houtworm.
De karakteristieke en unieke uitstraling van een houten huis is in één woord heerlijk. Hout associeer je meteen met warmte en rust. Ook de lagere verwarmingskosten zijn van doorslaggevend belang. De goede luchtdichting en de al even goede ecologische isolatie zorgen ervoor dat de warmte lang behouden blijft.
Hout vergt veel onderhoud. Een schutting of vlonder moet 2x per jaar in de olie, lak of beits gezet worden. Daarnaast is het aan te raden om eens per jaar het hout te schuren.
Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig. Wat ons betreft, geheel onterecht. Als dit de nadelen zijn, waarom kiest men dan in de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en Scandinavië vrijwel altijd voor houtbouw? Omdat de meeste vooroordelen niet kloppen.
Houten huizen kunnen goed geïsoleerd worden. Tussen de wanden zit net als een stenen muur isolatiemateriaal. Volgens Jurgen Arts zorgen houten huizen voor een beter leefklimaat. “Hout neemt vocht op of stoot vocht af.
Niet enkel resulteert een houten woning in de winter in een warm huis, in de zomer zorgt het juist voor een koel huis. Anders dan bij stenen of beton, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast. Hierdoor koelt de woning ook snel af. Daarnaast voelt een hout in huis gevoelsmatig ook warmer aan dan steen of beton.
Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
De rode verf bevat conserverende componenten. Het was een goedkoop alternatief om aan te brengen op het onbehandelde hout van de huizen. Zo waren de huizen beter beschermd tegen barre weersomstandigheden. Daarnaast heeft het faluröd een bijzondere uitstraling bij variërend licht, beter gekend als het changeant effect.
In dit winkel- en uitgaanscentrum van Stavanger zijn sommige straten afgesloten voor verkeer waardoor het er in dit gedeelte erg rustig is. Veel huizen zijn wit geschilderd en dat is bijzonder, want meestal zijn Noorse huizen geel of rood. Wit is een teken van rijkdom: vroeger was witte verf heel schaars.
Finland, het buitenbeentje
Een groot deel van het huidige Finland maakte meer dan 6 eeuwen lang ook deel uit van Zweden. Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, werd het dus ook geen deel meer van Scandinavië maar velen associëren Finland nog steeds met Scandinavië.
De gemiddelde huizenprijs in Noorwegen is nu zo'n €482.000.
De huizen in Zweden zijn goedkoper dan in Nederland. Dat komt omdat ze veelal van hout worden gemaakt (Nederlandse huizen zijn meestal van baksteen). Hoewel dit erg idyllisch kan zijn, kan het wel betekenen dat een Zweeds huis meer onderhoud nodig heeft dan een Nederlands huis.
De gemiddelde prijs van een woning van een woning met twee slaapkamers in Noorwegen is €328.500,40¹². Natuurlijk hangt de prijs van de woning af van het soort woning en de locatie. In de kleinere dorpen is het kopen van een huis of een stuk land vaak goedkoper dan in Nederland.
Doorgaans zijn hypotheekverstrekkers terughoudend als het gaat om de financiering van houten woningen. Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico's groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen.
Levensduur tussen 50 en 300 jaar
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Een houten woning wordt sneller warm en koelt ook sneller af dan een stenen woning. De snelle opwarming is in de winter een voordeel, maar de warmte kan in de zomer flink oplopen. Daarentegen koelt het huis in de nacht ook weer makkelijk af.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Hout is hernieuwbaar
Hout is een volledig hernieuwbare grondstof, duurzaam beheerde bossen dienen dan ook als een onuitputtelijke bron. Daarnaast is geen enkel ander materiaal zo goed en energiezuinig te hergebruiken of recyclen als hout.
Het hout kan gaan schimmelen of rotten als het niet goed onderhouden wordt en er kan ongedierte op af komen. Ook is het hout niet zo veilig als het gebruiken van beton of steen vanwege de brandbaarheid. Een vuurtje kan sneller escaleren dan bij een traditioneel gebouwd huis.
De onderzoekers zien dat de woningmarkt de afgelopen maanden is afgekoeld, onder meer door de hogere prijzen van bouwmaterialen. Er werden afgelopen jaar 12,5 procent minder vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe woningen dan een jaar eerder. Ook de opgelopen rente speelt een rol.