De traditie Het koken van erwtensoep of snert is een typisch Nederlandse traditie.
Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
De oer-Hollandse soepen zijn het populairste in Nederland, denk hierbij aan tomatensoep, kippensoep of groentesoep. Een typisch soep voor in de winter is erwtensoep, deze staat ook wel bekend als snert. Andere soepen die geliefd zijn in Nederland zijn champignonsoep en pompoensoep.
Alhoewel de keuken per streek kan verschillen en er regionale specialiteiten bestaan, zijn er voor Nederland typisch geachte gerechten. Nederlandse gerechten zijn vaak relatief eenvoudig en voedzaam, zoals pap, Goudse kaas, pannenkoek, snert en stamppot.
Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, aardperen, schorseneren, rammenas, postelein of snijbiet. Tegenwoordig zijn veel van deze groenten weer verkrijgbaar en staan ze weer volop in de belangstelling.
De stamppot is een typisch Nederlands gerecht en samen te stellen met verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hutspot dat tegenwoordig bestaat uit een combinatie van aardappelen, wortelen, ui en klapstuk (rundvlees met vetrandjes).
De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je dan ook wel meerdere recepten voor tomatensoep.
Vlees, melk en kaas
Een groot deel daarvan was van bekende landbouwdieren, zoals rund, varken, schaap, geit en paard. De bewoners van de nederzetting aten vooral rundvlees. Varken en schaap kwamen minder vaak op het bord, al hadden ze in de loop van de eeuwen wel steeds meer voorkeur voor schapenvlees.
We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid. Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Zelfgemaakte Brabantse erwtensoep is een echte klassieker in de wintermaanden. Trek een bouillon van vlees, rookworst en groenten. Voeg vervolgens de spliterwten, bladselderij en kruiden toe en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken.
De woorden erwtensoep en snert worden vaak door elkaar gebruikt. Maar volgens kenners is er wel degelijk een verschil tussen 'gewone' erwtensoep en echte snert. Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Als je elke dag soep drinkt voor je maaltijd zal je veel minder calorieën eten. Je maag zal voor een deel gevuld zijn waardoor je minder eet. Die extra portie groenten zal je spijsvertering en je metabolisme stimuleren, je zal dan ook meer vet verbranden.
Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen. Het woord restaurant werd oorspronkelijk alleen gebruik voor een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van soep.
Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van aardappels, winterpeen/wortels en ui.
Wij Nederlanders eten massaal zuurkool. Zuurkool met worst is een typisch Hollands gerecht. Maar wat is zuurkool eigenlijk? Zuurkool is in feite gewoon gesneden witte kool, of soms ook wel spitskool, die geconserveerd is door de inwerking van verschillende melkzuurbacterien.
Tegenwoordig denken wij Nederlanders allemaal dat boerenkool een typische Nederlandse groente is, maar niets is minder waar: hij wordt ook veel gebruikt in Portugal, Italië, Frankrijk, Duitsland en Amerika. In Italië wordt een variant van de boerenkool gegeten die Cavolo Nero heet.
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Als ontbijt aten ze pap, pannenkoek, aardappel of brood met reuzel, stroop en af en toe jam. Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen.
Tomaten, komkommers en wortels zijn de meest geconsumeerde groenten (in gram gemiddeld per dag).