Wilt u een winterharde bananenplant kopen? Dan raden wij u de Musa basjoo aan, het is een echte topper. De Musa basjoo is een snelle groeier maar stopt met groeien onder -14C.
In principe kan een bananenplant met de vorst die we tegenwoordig in Nederland gewend zijn buiten blijven staan. Het gedeelte van de plant dat boven de grond zit zal tijdens de vorst afsterven maar de wortels niet.
De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten, door het feit dat de planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is echter wel winterhard en kan dus buiten geplaatst worden. De andere Musa soorten kunnen niet buiten worden geplaatst in dit klimaat.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Plant dan een musa basjoo. Deze winterharde banaan groeit snel en produceert enorme prei-achtige pseudo-stammen van ongeveer 2m lengte, met een kroon van zeer grote, exotische, leerachtige bladeren met een lengte van 2m en een breedte van 70cm.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Deze kan wel naar buiten, maar enkel in de zomer. Als je jouw Bananenplant permanent buiten wilt laten staan moet dat dus de juiste soort zijn. De meest gekozen zijn de Musa Basjoo en de Musa Sikkimensis. Deze kunnen temperaturen tot onder de -15°C verdragen.
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
Een plek vlakbij het raam of buiten op het terras in de zomer is ideaal voor deze plant. Maar let op met te direct zonlicht. In de tropen moet deze plant het vrijwel altijd doen met indirect licht. De grote bladeren kunnen dan ook verbranden in onze zomerzon.
Sommige bananenplanten staan gekend als winterhard. De goede winterhardheid slaat echter op de wortels. Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien. Vanaf -2°C vriest het blad kapot.
Het is een prima bananenplant om bij ons als kamerplant te houden. Buiten in de tuin gedijen ze niet goed. Zelfs bij warm weer staan ze er niet mooi bij. Bovendien scheuren de bladeren van de Musa acuminata 'Dwarf Cavendish' bij wind snel in, waardoor de plant een slordig uiterlijk krijgt.
De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten.
Flink bruine en/of hangende bladeren zijn meestal een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Tijd dus om je plant te verplaatsen naar een plek met meer licht en nog eens goed te checken of je voldoende water geeft.
Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven. Je kunt de bladeren dan het beste zo'n 5 centimeter van de steel afknippen.
Heeft jouw bananenplant last van gele bladeren? Dan kan het zo zijn dat de voeding uitgeput is en dat de plant voeding nodig heeft. Wanneer de bladeren aan de binnenkant van de bananenplant geel worden, krijgen ze te veel licht. Dit is op te lossen door de plant te een plek verder bij het raam vandaan te geven.
De Musa basjoo is volledig winterhard, maar dat geldt enkel voor de stam. De wortels dienen onder de grond te blijven, want daar vriest het niet of nauwelijks. Boven de grond blijft de stam overeind staan die tegen de kou kan. De bladeren dienen verwijderd te worden voor de vorstperiode.
De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Hoe vaak moet een Bananenplant water? Je Bananenplant water geven kun je het best tweemaal per week doen. Belangrijk is dat de potgrond niet uitdroogt. Voel daarom tweemaal per week met een vinger in de potgrond.
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
De banaan vermeerdert zichzelf door uitlopers, maar meestal overwinteren de stengels onze strenge winters niet. Een plant in pot kan je afknippen en binnenhalen. Planten die in volle grond staan, moeten goed worden ingepakt om probleemloos de winter te overleven.
In de winter, als de verwarming aan gaat, kan droge lucht echt een probleem worden. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes of bakjes met water op de verwarming, en ga je door met besproeien.
In midden Nederland vind je een speciale kas. In Ede groeit namelijk de allereerste banaan van Nederlandse bodem: de Neder Banaan. De bananenplant staat er in een speciale ondergrond en krijgt er precies de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voeding.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.