Het is net een modern land, dat Frankrijk. Natuurlijk is er Yoghurt in Frankrijk. Maar waarom zou je Yoghurt willen eten in Frankrijk ? Een heel lekker alternatief is de zgn fromage blanc of fromage frais.
Het yoghurtschap weleens goed bekeken in een Franse supermarkt? Dat is gemiddeld 3 keer zo groot als in Nederland. Yoghurt is dan ook een heel geliefd dessert in Frankrijk en dat is een gezonde manier om calcium binnen te krijgen. Bovendien is het goed voor je darmen.
Kwark is een voorloper van kaas, een verse kaas. De Franse benaming van kwark laat dit duidelijk zien. Zij verwijzen naar kwark als 'fromage frais'. In klassieke kwark wordt namelijk naast melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd.
In Frankrijk kun je kwark (fromage blanc) kopen. En fruit is ook overal te koop. Een lekker kopje thee erbij en zo kun je ook heerlijk ontbijten. Franse mensen zijn over het algemeen slank.
Het wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan warme melk. Deze bacteriën zetten de lactose in de melk om in melkzuur. Yoghurt is al stokoud en komt oorspronkelijk uit Azië (de naam 'yogurt' komt uit Turkije).
Plaats de yoghurt in een ruime kom en voeg hieraan de suiker en de vanillesuiker. Mix alles samen met behulp van een garde. Voeg daarna 500ml melk toe en meng alles weer samen met de garde.
Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland (alleen dan mag het Griekse yoghurt heten). Het is dikker dan normale yoghurt en bevat vaak ook minder lactose (melksuiker) en meer eiwitten (proteïne).
In Frankrijk heet het crème épaisse
Crème fraîche komt oorspronkelijk uit Frankrijk (Normandië en Bretagne) maar heet daar anders dan hier. Er zijn twee soorten. De dikke versie die wij kennen heet crème épaisse. Ongeklopte slagroom heet crème fraîche liquide of fleurette.
Skyr is een soort kruising tussen yoghurt en kwark. Skyr is een traditioneel IJslands product, dat al sinds honderden jaren op boerderijen wordt gemaakt. Helemaal een IJslandse uitvinding is het niet, want oorspronkelijk brachten de Vikingen het mee naar IJsland.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
De ongerijpte witte kaas die ontstaat door stremming van melk zonder dat er nog een andere bewerking op wordt toegepast, wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied kwark genoemd.
Plattekaas is een soort verse kaas. Het is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een smeuïge verse kaas overblijft.
Echte kwark is eigenlijk hele jonge kaas. Daarom heet het in het Frans ook 'fromage blanc', witte kaas. Om kaas te maken moet je melk zuurder maken en er dan een stremsel aan toevoegen. Door dat stremsel wordt de melk dikker.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.
Wat heel populair is, is de bij ons bekende Franse uiensoep, vaak met een lekker stukje stokbrood en gesmolten kaas. Net als het hoofdgerecht bij de lunch draait het hoofdgerecht van het diner om vlees. Meestal kopen de Fransen een stukje rund-of varkensvlees vers bij de slager.
Kalfsorgaan. In het Nederlands noem je dit gerecht ook wel kalfszwezerik. En dat is een van een kalf afkomstig orgaan en tevens een Franse delicatesse. Het staat bij de Fransen bekend als 'ris de veau' of calf pancreas, wat een van de fijnste stukjes orgaanvlees is.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Conclusie. Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.
Je weet dat slagroom in het Frans crème chantilly is, maar eenmaal in de supermarkt aangekomen kun je het nergens vinden. Hoe kan dat nou? Waar moet je op letten als je slagroom in de Franse supermarkt wilt kopen? In Frankrijk is room pas slagroom als het daadwerkelijk is opgeklopt én er suiker aan toegevoegd is.
De Franse variant van zure room heet crème aigre en bevat 16% tot 21% melkvet. Door het lagere percentage melkvet schift zure room eerder dan crème fraîche (35% melkvet of meer). Daarom wordt zure room gebruikt in koude gerechten en wordt de crème fraîche juist verwerkt in warme gerechten.
Het grootste verschil zit hem in de vetpercentages. Zure room bevat maar 10% vet, en crème fraîche 30-35%. En dat is ook meteen de crux, want die vetpercentages (en het iets hogere eiwitgehalte van zure room) bepalen of de room zal schiften of niet wanneer het verhit wordt.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.