Bij Holland & Barrett kun je kokosolie kopen in verschillende varianten: Virgin kokosolie, smaakneutrale Cooking Cream, Biologische Kokosolie en een vloeibare kokosolie variant om mee te koken.
Kokosolie bestellen | Albert Heijn.
Aldi verkoopt tegenwoordig kokosolie onder hun biologische huismerk Mama Nature. De kokosolie is geraffineerd, dus er zit geen kokossmaak aan. Kokosolie!
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Je gerechten zullen niet naar kokos smaken, omdat deze olie een vrij neutrale smaak heeft. Het kan wel zijn dat de smaak even wennen is wanneer je niet eerder in kokosolie hebt gebakken.
Virgin kokosolie is bij uitstek erg geschikt om te frituren. Bij normaal frituurgebruik kan je deze kokos olie 50 beurten gebruiken mits regelmatig filteren. Zet de friteuse niet hoger dan 180°C. Deze ontgeurde kokosolie hydrateert je huid en voedt je haren, zonder kokosgeur.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Kokosolie is enorm geschikt om te verhitten. In de eerste plaats is het bijzonder dat de olie al vloeibaar wordt vanaf een temperatuur van 25 graden. Op een mooie zomerdag kan kokosolie dan ook al vloeibaar worden in het keukenkastje.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Afvallen met kokosolie
Drie eetlepels kokosolie per dag is al genoeg om de positieve effecten ervan te ondervinden. Het beste kan de olie puur worden gegeten of in een glas water worden gedronken. Door de kokosolie aan je dieet toe te voegen kun een pond tot een kilo per week af vallen zonder dat je honger hebt.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Niet alle olies zijn geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie.
Ook bij massages is kokosolie ideaal. Kokosolie puur of gemengd met cashew-, olijf-, amandel- of avocado olie vormt een ideale massageolie. Als je kokosolie puur gebruikt, is ze vast onder de 25 °C en smelt ze tijdens de massage.
Nee. Als je naar het toilet gaat en een douche neemt voor de seks, moet je je geen zorgen maken. Lees hier een handleiding voor propere en pijnloze anale seks.
Reacties. Kokosolie heeft een zeer lange natuurlijke houdbaarheid. Vanaf de productiedatum kun je het gerust twee jaar bewaren. De fabrikant neemt altijd een veilige marge, de aangegeven datum is bij heel veel producten echt niet de uiterste dag waarop het geconsumeerd mag worden.