Heeft een steenmarter voorkeur voor een bepaald merk auto? Als je onze mening vraagt is er geen voorkeur voor bepaalde automerken. Het gaat met name om warme motoren, makkelijk bij te komen motorruimtes en weinig schuilgelegenheid in de verdere omgeving dat de steenmarter doet beslissen.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Hoe werkt het? Als de marter niet in de motorruimte kan, dan kan hij er ook geen schade veroorzaken. Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door alle toegangen te laten afsluiten (bijvoorbeeld met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen.
De meeste schade aan auto's wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap. Zo lijkt onder andere de bedrading (met name elektriciteits- en bougiekabels),koelwater- en remslangen en de isolatie een culinair hoogstandje voor de steenmarter.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
Heeft u een Allrisk autoverzekering?Dan bent u verzekerd voor schade door steenmarters.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Een andere manier om ze te herkennen is aan hun vacht. Steenmarters hebben een lichtgekleurde vacht op hun rug en een donkerder vacht aan de onderkant. Ze hebben ook een zwarte streep over hun rug en staart. Tenslotte staan steenmarters erom bekend dat ze een krijsend geluid maken als ze opgewonden of boos zijn.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief.
Waarom kruipen marters onder de motorkap? “Ze zoeken de warmte van de motor op”. “Ze zijn dol op de visolie die in sommige autokabels zit.” Het klinkt aannemelijk, maar het is niet bewezen dat een warme motor of visolie de reden is waarom 'automarters' zich aangetrokken voelen tot je wagen.
De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Het mannetje, dat solitair leeft, zoekt 's nachts zijn meerdere vrouwtjes die ook ieder hun eigen territorium hebben, op: deze verzorgen de jongen alleen.
De steenmarter heeft zich goed aangepast aan de mens en leeft daarom ook in bewoonde gebieden, waar hij schuilplaatsen maakt op zolders, in garages en in schuren. In Nederland komt de steenmarter het meeste voor in het oosten van het land. De steenmarter is een beschermde diersoort.
De Mustolet Protect Spray is een ideaal middel om uw auto en andere bezittingen te beschermen tegen marters. De spray bevat enkel natuurlijke stoffen en kan gebruikt worden om de beschermde steenmarter te weren. De natuurlijke geurstoffen maken het behandelde oppervlak onaantrekkelijk voor de marter.
De CAR-verzekering dekt alleen onvoorziene schade. Schade die ontstaat als gevolg van opzet, kan hierdoor niet worden vergoed. Er wordt van de aannemer, zzp'er of particulier die de CAR-verzekering afsluit, verwacht dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Steenmarters deponeren net als veel andere roofdieren hun uitwerpselen vaak op dezelfde plek: een latrine. De uitwerpselen, urine en prooiresten kun- nen zich daardoor ophopen en voor stankoverlast zorgen. Vooral als er jongen zijn kan dit gebeuren.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen.
Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen. Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Prijzige bijtertjes. Het zijn kleine diertjes, maar de schade kan groot zijn: bijtende steenmarters kunnen in de motorruimte van een auto hoge garagerekeningen veroorzaken.
Volgens Jan Kraaijenkamp zijn toiletblokjes de goedkoopste en makkelijkste oplossing. 'Hang een wc-blokje onder de motorkap, het liefst een van de goedkoopste, die ruiken het sterkst.