Oud widia staal of eigenlijk wolfraamcarbide is een gehard metaal en wordt voornamelijk gebruikt in snijapparatuur. De hardheid van widia op de schaal van Mohs (hardheidschaal) is 9-9,5 waarbij 10 het hardste metaal/mineraal is.
Toepassingen. Het is een zeer hard materiaal dat gebruikt kan worden om het duurdere diamant te vervangen in bijvoorbeeld (tandarts)boren en in snijkoppen van een tunnelboor. Ook wordt het gebruikt voor de messen van snijmachines. Het komt zelfs voor als onderdeel van een balpen (de "bal" uit "balpen").
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
De gemiddelde prijs voor een kilo oud ijzer ligt circa tussen de 0,15 – 0,20 cent. Wanneer je dan een grote radiator hebt, die al snel een kilo of 40 kan wegen, dan is het rekensommetje natuurlijk snel gemaakt. 40 x 0,15 = 6 euro.
Bij schroothandelaren wordt oud ijzer ook wel gruis- en blikijzer genoemd. Onder gruis- en blikijzer verstaan we o.a. wasmachines, fietsen, ijzeren pannen, etc. Dit soort oud ijzer heeft een metaaldikte van c.a. 3mm.
Hierbij kunnen we grofweg zeggen dat witgoed ongeveer €100 per 1000kg oplevert. Voor de binnenkant van een wasmachine of een vaatwasser word ook vaak rvs gebruikt. Ook accu's en lege batterijen leveren geld op. Dit alles kun je bij een oud ijzer handelaar inleveren tegen contante betaling.
Naast een koelkast, kun je in principe alle huishoudelijke apparaten inleveren als oud ijzer. Wel is het verstandig, dat wanneer je ze naar een afvalbrengpunt brengt, je vooraf kijkt of dit binnen de gestelde normen valt.
Onder geslagen ijzer verstaan de handelaren o.a.; oude karren, oude machines, motoren, rioleringsbuizen, putdeksels, kachels, remschijven en motorblokken. Soms is dit ijzer erg vervuild en de recycling is net zoals blik of gruis een bewerkelijk proces.
Koper meest waardevol
In principe kunnen de meeste in huishoudens gebruikte metalen bij schroothandelaren worden verkocht. Voor koper wordt de hoofdprijs betaald. Maar ook bijvoorbeeld voor een vertrapte fiets, wordt geld betaald bij een metaalhandel.
Magnetron, Gasfornuis, Vaatwasser, Wasmachine, Wasdroger, alle audio zoals TV, Muziektoren, Computers, Printers, alle Randapparatuur kortom alles waar een stekker aanzit, maar ook de CV Ketel Gaskachels, Radiatoren, Boilers, Geisers, Airco Fitnessapparaten, Zonnebank, Kabels 220 snoeren, Keukenapparatuur.
Waar zit koper in? Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis en schaal- en schelpdieren. En verder in groente en fruit, noten en graanproducten. Ook cacaoproducten, zoals chocolade, bevatten van koper.
Koper wordt in vele werelddelen gewonnen. In Amerika (Verenigde Staten, Mexico, Chili), in Afrika (Zambia, Zaïre), in Azië (Kazachstan, Indonesië) en in Europa (Polen). Koper ligt niet zomaar voor het oprapen.
In principe geldt er geen minimum hoeveelheid. Wel kan het zijn, dat wanneer je enkel een oven als oud ijzer aanbied, er een toeslag wordt gerekend voor brandstof. De gemiddelde oud ijzer prijs ligt namelijk momenteel tussen de 80 en 120 euro per 1.000 kilo.
Geef uw fiets aan een goed doel
Of ze knappen de oude fiets op, als het nog kan. Om deze vervolgens door te verkopen. Dit doen onder meer Stichting Vila Velha en de stichting Mandela op de Fiets. Het ANWB Kinderfietsenplan knapt kinderfietsen op, en maakt daarmee andere kinderen blij.
Het is natuurlijk uiteindelijk van belang wat het daadwerkelijk oplevert wanneer jij je oude wasmachine als oud ijzer wilt inleveren. Wanneer we kijken naar witgoed, dan moet je ongeveer rekening houden van een bedrag van € 80 – 120 per 1000 kilo.
Nieuwe gietijzeren radiator type Biaxo. 96 cm hoog, 25 cm diep en 82 cm lang. Gewicht is 167 Kg en het vermogen indien aangesloten op uw CV installatie is 2561 Watt.
Het grote verschil tussen RVS en chroom is dat een RVS radiator door-en-door is gemaakt van één en hetzelfde materiaal. Chroom bestaat uit een (iets kwetsbaarder) samenstelling van gewoon staal (niet roest vast) met daarop aangebracht een separate chroomlaag.
Helaas wordt afval in de meeste appartementencomplexen matig tot niet gescheiden. Het resultaat daarvan is, dat alle duizenden kilo's afval als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. En juist dat restafval is het duurst van alle soorten consumentenafval per kilo. Het kost je VvE dus letterlijk geld.
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.