Een voorschrift voor een aanvangsbilan en een eerste therapieperiode kan enkel voorgeschreven worden door een geneesheer-specialist. Voorschrijver verlenging: Bij verlenging van de therapie kan in de meeste gevallen de huisarts voorschrijven.
Vooraleer de logopedist u uitnodigt voor het onderzoeksmoment moet u eerst een voorschrift hebben van uw huisarts of arts-specialist. Dit voorschrift krijgt u van uw logopedist. Een tandarts of orthodont mag geen onderzoek voorschrijven. Voor een aanvraag voor dysfasie mag enkel de kinderneuroloog voorschrijven.
Medisch voorschrift bekomen
Je gaat naar een logopedist en deze voert een bilan uit. Met het verslag van het bilan ga je naar een geneesheer-specialist om een voorschrift voor de logopedische behandeling.
Het KB van 2 juli 2009 bepaalt dat de uitoefening van de “logopedie” een paramedisch beroep is.
Logopedie wordt vergoed voor taal- en spraakstoornissen die optreden bij het leren van de taal en het leerproces, bij stemproblemen en gehoorstoornissen. Zowel kinderen, volwassenen als bejaarden hebben recht op de terugbetaling.
Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). In het tweede bachelorjaar kies je voor logopedie of audiologie en die keuze zet je verder in de masteropleiding. En de praktijk? Die verwerf je o.m. tijdens de stage in het werkveld.
Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.
Een tegemoetkoming aanvragen via het standaardsjabloon "bilan voor logopedie” Het standaardsjabloon bilan is een document waarin de informatie wordt verzameld die absoluut noodzakelijk is voor het dossier inzake de vergoedingsaanvraag in het kader van een logopedische behandeling.
Het aanvangsbilan wordt door de logopediste opgesteld op basis van een aantal ontmoetingen met de patiënt waarbij de nodige testen worden gedaan om een juist inzicht van de stoornis te krijgen.
De logopedist in het ziekenhuis houdt zich bezig met problemen op het gebied van slikken, stem, spraak en taal én voedingsproblemen bij (jonge) kinderen.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Logopedist
Een zelfstandige Logopedist is afhankelijk van het aantal cliënten dat behandeld wordt en van ziektekostenverzekeraars. Het standaardtarief ligt op het moment op ongeveer €27,30 per half uur.
Na de opleiding
Als logopedist kan je op verschillende plekken werken. Een logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis.
Aan de slag. Als logopedist diagnosticeer en behandel je spraak-, taal-, stem- en leerstoornissen bij kinderen, volwassenen of ouderen. Je werkt in het ruime werkveld van de gezondheidszorg, op zelfstandige basis of in dienstverband. Denk aan revalidatiecentra, psychologische centra of ziekenhuizen.
Dysfasie is een neurologische stoornis in de spraak-taalontwikkeling: het kind begrijpt meestal veel meer van wat anderen zeggen dan het zelf kan zeggen. Dysfasie komt best vaak voor, ook de ernstige vormen.
Een aanmelding kan op eigen initiatief gebeuren of na verwijzing door een leerkracht, zorgcoördinator, CLB, huisarts, ... Indien u nog niet in het bezit bent van een voorschrift voor een logopedisch bilan, dient u eerst langs een huisarts te gaan voor een voorschrift.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig? We gaan uit van 1 behandeling van een half uur per week. Het aantal sessies dat nodig is om het logopedische doel te bereiken, is afhankelijk van uw hulpvraag. De oefeningen die we tijdens de behandeling hebben gedaan, krijgt u mee in een oefenmap.
Logopedie is een beroep in de gezondheidszorg en in het onderwijs. De logopedist houdt zich bezig met de preventie, het onderzoek en de behandeling van stoornissen en beperkingen op het gebied van spraak, taal, stem en gehoor. Logopedisten zorgen ook voor oudercursussen in groep of individuele ouderbegeleiding.
België telde in 2016 15.072 erkende logopedisten, van wie bijna 8.000 in Vlaanderen. Daarvan waren er 12.022 actief, wat neerkomt op ongeveer 80 procent van de erkende logopedisten. Internationaal is België daarmee de koploper: nergens ter wereld zijn er meer logopedisten per 10.000 inwoners dan bij ons, namelijk 7,4.
De wijze van diagnose van een spraakstoornis hangt af van het type spraakstoornis (stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...). In de meeste gevallen zal een logopedist en/of arts betrokken zijn bij de diagnosestelling.
TOS ontstaat bij jonge kinderen, maar verdwijnt niet wanneer zij volwassen worden. Door begeleiding en behandeling leren zij nieuwe taal. Ze worden beter verstaanbaar, leren taal beter begrijpen, leren meer woorden en hun zinnen worden langer. Wanneer kinderen ouder worden, veranderen de kenmerken van hun TOS ook.