Cayenne zorgt voor een betere spijsvertering.Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. Cayennepeper is ontstekingsremmend.
Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water. Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd.
Cayennepeper is pure gemalen Spaanse peper, ook wel rode peper genoemd. Het heeft een rokerig, sterk aroma en een intens hete smaak.
Cayennepeper is een van de vele soorten chilipepers en zijn vruchten worden gebruikt als specerij. De vruchten worden gedroogd en vermalen, of verpulverd en tot cakes gebakken, die vervolgens worden gemalen en gezeefd tot poeder. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.
Chilipoeder is een kruidenmengsel. Daar zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder én cayennepeper in. Cayennepeper dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana, Cayenne. Het is een zeer scherpe pepersoort, die eigenlijk de gemalen vorm van de zongedroogde rode Spaanse peper (Capsicum frutescens) is.
De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Cayenne is een kruid, wat gebruikt wordt voor onder andere cayennepeper. Deze peper wordt gemaakt door een chilipeper te malen en te drogen. Het kruid is genoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, waar het kruid vandaan komt.
Chilipoeder bevat krachtige antioxidanten doordat er veel vitamine C in zit. Vitamine C is essentieel voor het versterken van het immuunsysteem, het genezen van blessures en het beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen voor schadelijke ziekten als kanker en hart- en vaatziekten zorgen.
Cayennepeper wordt veel gebruikt in Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten. Ook wordt hij bijvoorbeeld gebruikt in een marinade voor vlees en kun je er een tomatensaus lekker pittig mee maken. Maar bak ze ook 3 à 4 minuten eens mee in nasi, bami of Indiase curry's.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Pepers zijn veel kleiner dan paprika's en langwerpig. Hoe kleiner en puntiger de vorm en hoe dunner het schilletje, hoe heter de peper. De bekendste pepersoorten zijn rode en groene pepers. Kleiner en met een scherpe smaak is de cayennepeper.
Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt. Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.
Cayennepepers houden van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur te zorgen. Onder de 18 graden staan pepers en cayennepepers stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien. Bij 20 tot 25 graden duurt de kieming een aantal weken.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Harissa = Harissa is een Noord-Afrikaanse pasta van scherpe chilipepers, cayennepeper, knoflook, gemalen koriander, karwijzaad en olijfolie. Het is bijzonder scherp en lekker in couscous, soep of bij vlees.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Het verschil tussen chilivlokken en chilipoeder
Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder variant is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
De conclusie kan niet anders zijn dat in de Engelse taal chilipowder in de regel duidt op gemalen (pure) chilipepers, en qua scherpte overeenkomt met de pepers die er voor gebruikt zijn, van mild tot (zeer) scherp.
De kruidigheid is echter goed voor het lichaam omdat het helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en zo het lichaam reinigt. In het algemeen wordt de Cajun keuken als heel gezond beschouwd, ook vanwege de kruiding.