Vrijwel altijd begint een vasculitis met antistoffen die het lichaam maakt tegen bepaalde lichaamsvreemde stoffen (antigenen), die in het bloed terechtgekomen zijn. Deze antistoffen zijn soms in staat om rechtstreeks de bloedvatwand aan te vallen.
Bij systemische vasculitis is bijna altijd behandeling met prednison noodzakelijk, soms in combinatie met andere geneesmiddelen die de immuunreactie onderdrukken (immunosuppressiva), zoals azathioprine of cyclofosfamide.
Er zijn twee belangrijke vormen van vasculitis waarbij de grote bloedvaten zijn aangedaan, RCA en Takayasu. RCA (Reuscelarteritis) is een betrekkelijk veelvoorkomende ziekte onder ouderen terwijl Takayasu (in NL) uiterst zeldzaam is en bijna alleen voorkomt bij vrouwen onder de vijftig.
Vasculitis is een systeemziekte: het hele lichaam heeft van deze aandoening te lijden en overal in het lichaam kan de ziekte zich voor het eerst kenbaar maken. Vasculitis is niet erfelijk en niet besmettelijk. Maar wel ernstig en chro- nisch. Op dit moment is vasculitis helaas nog niet te genezen.
Het gebruik van immunosupressors, ontstekingsremmers en andere medicatie gaat helaas nogal eens gepaard met wat bijwerkingen. Endoxan, Prednison, Imuran etc. allemaal medicijnen die onontbeerlijk zijn bij het bestrijden van een systemische vasculitis. Helaas hebben ze ook nogal wat bijwerkingen.
Wat meestal gebeurt als artsen een serieus vermoeden van een primaire vasculitis hebben is dat ze onmiddellijk starten met een hoge dosis prednison (gewoonlijk 60 mg per dag) om de infecties te bestrijden.
Effecten van de ziekte zelf
Vasculitis betekent ontstoken bloedvaten. Door die ontsteking krijgen achterliggende organen te weinig zuurstof wat to schade leidt. Die schade kan tijdelijk dan wel blijvend zijn.
Wat is het? Vasculitis is een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bloedvaten aanvalt. Hierdoor geraken de bloedvaten ontstoken en beschadigd. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de aangetaste bloedvaten, zijn er veel verschillende vormen met zeer diverse beelden.
De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).
Primaire vasculitis wordt gezien als een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem van een patiënt ontspoord is.
Omdat vasculitis in zoveel verschillende organen voor kan komen, kan het zijn de uw reumatoloog u behandelt samen met een andere specialist, zoals een internist, nefroloog of longarts.
Vasculitis is de verzamelnaam voor een aantal ernstige, chronische ziektebeelden waarbij de wand van bloedvaten ontstoken raakt. Als gevolg daarvan raken achterliggende organen verstoken van voldoende zuurstof waardoor ze minder gaan functioneren of zelfs geheel afsterven.
De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf. U mag gewoon bewegen. U mag paracetamol nemen tegen de pijn.
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Ook sommige gifstoffen kunnen de oorzaak zijn van een sepsis. Soms is niet duidelijk waar de sepsis door komt. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking, zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft.
De ontstekingen kunnen overal in het lichaam zitten, bijvoorbeeld in huid en gewrichten, maar ook in organen zoals nieren, zenuwstelsel, hart, keel, neus, oren en longen. Studie in UMCG? De schatting is dat in Nederland minder dan 2000 mensen aan een ernstige vorm van kleine vaten vasculitis lijden.
Bij vasculitis zijn de bloedvaten ontstoken. Het gaat daarbij om de aders, de slagaders en de kleine bloedvaatjes in de weefsels (de haarvaten). Als alleen de haarvaten zijn ontstoken, spreken we ook wel van capillaritis.
ANCA-geassocieerde vasculitis is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij de kleine bloedvaten in verschillende organen ontstoken raken. De ziekte treft jaarlijks ongeveer 1 à 3 mensen per 100.000. Er zijn verschillende vormen: Granulomatosis met polyangiitis of GPA (vroegere naam: ziekte van Wegener)
Een grote vaten vasculitis is een ontsteking van de hoofdslagader (aorta) en de grote zijtakken hiervan. Reuscel arteritis (met en zonder arteritis temporalis) en Takayasu arteritis zijn de meest voorkomende vormen van grote vaten vasculitis.
De ANCA-test wordt gebruikt bij de diagnose van vasculitis. Ze wordt ook gebruikt om te controleren of de behandeling aanslaat en om nieuwe opvlammingen te signaleren. ANCA komen alleen voor bij GPA, MPA en EGPA en niet bij de andere vormen van vasculitis.
De ziekte is niet erfelijk of besmettelijk. Maar wel ernstig. u zult er uw hele leven rekening mee moeten houden, want vasculitis is- op dit moment- he- laas nog niet te genezen. De kunst is om opvlammingen van de ziekte zo snel en goed mogelijk te onderdrukken.
Bij reumatische bloedvatontstekingsziektes maakt het lichaam spontaan ontstekingen in bloedvaten, ook wel 'vasculitis' genoemd. In het lichaam lopen overal vele bloedvaten, ze vertakken zich van groot naar klein.
Onder vasculaire aandoeningen verstaan we ziektebeelden waarvan de oorzaak ligt bij de bloedvaten van hersenen of het ruggenmerg. Dergelijke aandoeningen worden meestal ontdekt door het ontstaan van een plotse bloeding, bij een plots epileptisch insult of soms zelfs toevallig na uitvoeren van een scan van de hersenen.
Bij aderontsteking is de wand van een bloedvat plaatselijk ontstoken. Dit ontstaat door de vorming van een stolsel in een oppervlakkige ader. Meestal ontstaat een aderontsteking in een been. Aderontsteking komt relatief veel voor: 1 op de 1000 mensen heeft er ooit last van.