De meeste arbeidsverhoudingen in Nederland zijn juridisch gebaseerd op een privaatrechtelijke arbeidsovereenkomst. Daarnaast benoemt de wet nog twee andere overeenkomsten in verband met arbeid: de opdracht en de aanneming van werk. Het is van belang deze drie overeenkomsten goed van elkaar te onderscheiden.
In algemene zin verwijst de term arbeidsverhoudingen naar de betrekking tussen werkgever en werknemer. Arbeidsverhoudingen op macroniveau omvatten de betrekkingen tussen werkgevers en werknemers en de overheid.
In Nederland hebben bijna negen miljoen mensen betaald werk. Ongeveer 80% van de werkenden valt onder een cao. Zo'n schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd, bepaalt voor een groot deel hoe we met elkaar omgaan in Nederland en hoe er gewerkt wordt.
Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten, zoals een vast contract (onbepaalde tijd), een tijdelijk contract (bepaalde tijd), een uitzendcontract, een detacheringscontract, een modelcontract en een oproepcontract.
De ondergeschiktheid van de werknemer ten opzichte van de werkgever.
De wet bepaalt dat een werknemer zijn arbeid altijd persoonlijk moet verrichten. Hij of zij mag zich niet zomaar door een ander laten vervangen. Is dit wel het geval, dan is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
We onderscheiden vijf verschillende soorten: Arbeidsovereenkomst afgesloten voor een onbepaalde duur. Overeenkomst afgesloten voor een bepaalde duur. Arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk.
Iedere keer dat uw werkgever u oproept, heeft u recht op minimaal 3 uur loon. Ook als u maar 1 uur werkt. U kunt ook een beroep doen op het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang. Daarbij geldt dat u denkt dat uw vaste arbeidsduur gelijk is aan de gemiddelde arbeidsduur van de afgelopen 3 maanden.
Arbeidskwaliteit, ook wel kwaliteit van de arbeid of kwaliteit van werk, betreft de eigenschappen van de arbeid zelf - de intrinsieke kwaliteit - en de gevolgen daarvan voor de werknemer. Het laatste wordt bepaald door de mate waarin het werk aan de behoeften van de werknemer kan voldoen, de afstemming of fit.
De arbeidsomstandigheden van een onderneming bepalen de arbeidsbelasting op de individuele werknemer. Werkdruk, werktijden, werkhouding en werkplek zijn factoren die van invloed zijn op de arbeidsomstandigheden. Deze factoren kunnen zowel fysieke als psychische invloed hebben op werknemers.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Zo zijn diefstal, verduistering of bedrog voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen. Ook het structureel niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan onder omstandigheden leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Bij non-actiefstelling (schorsing) legt een werkgever aan de werknemer een (tijdelijk) verbod op om zijn werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat de werkgever onderzoek wil doen naar mogelijke misdragingen van de werknemer. Of vanwege een onhoudbare situatie op de werkvloer.
Het merendeel van de contractuele betrekkingen die wij aanbieden, zijn contracten van onbepaalde duur (COD). Niettemin worden sommige betrekkingen aangeboden via contracten van bepaalde duur (CBD).
Is er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst maar wordt er wel gewerkt, loon ontvangen en is er een gezagsverhouding? Dan geldt het als een mondelinge arebidsovereenkomst. Ook indien er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, is wettelijk sprake van een arbeidsovereenkomst.
Wat is een arbeidsovereenkomst
In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken die u en uw werknemer hebben gemaakt over het werk. Bijvoorbeeld over de functie die uw werknemer krijgt en hoe hoog het loon is. Een contract is een arbeidsovereenkomst als het voldoet aan 3 voorwaarden: Uw werknemer is bij u in dienst.
Lees je arbeidsovereenkomst
In deze overeenkomst staan de afspraken tussen jou en je werkgever over bijvoorbeeld het aantal uren dat je werkt en wat je verdient of in welke salarisschaal je valt. Ook kun je hier vaak terugvinden hoeveel vakantiedagen je hebt en wat je werktijden zijn.
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de zaken waarover u en uw werkgever bijna altijd afspraken maken. Zoals het salaris dat u gaat verdienen of het aantal uren dat u werkt. Uw secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die daar bovenop komen.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten.
De Belastingdienst legt een boete op als er tussen opdrachtgever en zzp'er feitelijk sprake is van een arbeidsrelatie. Dan worden er ten onrechte geen loonheffingen betaald. De Belastingdienst focust hierbij op schijnzelfstandigheid.
Schijnzelfstandigen zijn werknemers die het statuut van zelfstandige hebben, hoewel ze in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever. Dat betekent dat zij normaal gezien in loondienst zouden moeten zijn.
Volgens de Belastingdienst is het afspreken dat het loon van de zzp'er wordt doorbetaald tijdens vakantie of als er (tijdelijk) geen werk is, een indicatie dat er sprake is van een gezagsverhouding.