Het sifon zit onder de wasbak en dient als stankafsluiter, maar doordat er soms zeepresten in blijven zitten, kan het voorkomen dat de badkamer stinkt naar riool. Om deze schoon te maken draai je het sifon, ook wel zwanenhals genoemd, voorzichtig los en zet je een lege emmer onder de afvoer om lekken te voorkomen.
Zo dicht als mogelijk bij wet bad, en zo hoog als mogelijk.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.
Als u last heeft van stank en wilt weten waar deze vandaan komt, dan moet u bij Strooming zijn. Met behulp van een geuronderzoek, kunnen wij stankoverlast meten.
Ruikt u een muffe, bedompte of schimmelachtige geur in uw woning? En ruikt u die vooral in de buurt van de muren? Dan bestaat er een grote kans dat u last hebt van schimmel- en /of vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan bijvoorbeeld door optrekkend vocht of doorslaand vocht komen.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Als de rioleringen volzitten of overstromen wordt alle lucht uit de riolering getrokken. Die lucht is wel nodig om het water af te voeren, dus ontsnapt ze maar via de andere aangesloten rioleringen. Ook dat kan dus de oorzaak zijn van een borrelende of pruttelende afvoer.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Reukafsluiter. De reukafsluiter is een van de meest bekende stankafsluiters. In veel doucheputten is deze vorm van stankafsluiting te vinden. De reukafsluiter wordt over de standpijp geplaatst waardoor er altijd een laagje water in de vloerput blijft staan wat geurtjes weert.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Bij hoge temperaturen gaan dode muizen of ratten sneller rotten. En dit ruik je. Het zorgt voor een vieze kadavergeur in huis, vergelijkbaar met de geur van rauw vlees waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. De geur ruikt u wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt.
Kosten. De kosten van dit onderzoek zijn € 250,- inclusief btw. U kunt een schriftelijke rapportage ontvangen voor € 50,- inclusief btw. Het is ook mogelijk dit onderzoek met andere onderzoeken te combineren of uit te bereiden naar wens.
Zo kan de rioollucht veroorzaakt worden door een verstopping, een lekkage of externe factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn: Verstopte afvoer. Door de verstopping kan de afvoer niet ontluchten, of blijft de geur van afvoerwater hangen.
Neem dit echter wel serieus want die rioollucht in huis kan giftige gassen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ruik je rotte eieren? Dan is dit een teken van aanwezigheid van waterstofsulfide. De ontluchting van het riool mag nu niet lang op zich laten wachten.
Een rioollucht in huis is zeer ongezond en schadelijk voor de gezondheid. In deze rioollucht zitten namelijk schadelijke gassen als waterstofsulfide (verantwoordelijk voor de rotte eieren lucht) en methaan. Met name hoge concentraties waterstofsulfide kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid.
U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt.
Giet een kopje (bak)soda door het afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het prutje minimaal 30 minuten zijn werk doen. Spoel het vervolgens na met heet water. Deze zelfgemaakte ontstopper gaat verstoppingen en een doucheputje dat stinkt tegen.