Het enige wat je hiervoor nodig hebt is keukenzout en lauw water. Strooi flink wat zout op de vlek en laat dit ongeveer 3 minuten intrekken, zodat het zout de vlek kan absorberen. Laat het water over de wijnvlek lopen en wrijf het zout er met 2 vingers af. Herhaal dit totdat de vlek er helemaal uit is.
Bedek de vlek met een dikke laag zout
Laat het zout ongeveer 5 minuten op de vlek liggen zodat het de kans krijgt de rode wijn op te nemen. Hoe sneller je dit doet nadat je gemorst hebt, hoe makkelijker je de vlek kunt verwijderen.
Meng een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn met 250 ml warm water. Dep het mengsel op de vlek. Maak de vlek goed nat en laat drogen. Herhaal deze stappen tot de vlek (bijna) weg is en stop het tafellaken in de wasmachine.
Stoffen banken
Bestrooi de vlek met een flinke schep zout en laat dit circa vijf minuten inwerken. Pak een lichtvochtige doek en maak de rode wijnvlek al deppend schoon. Werk daarbij van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt.
Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Oude wijnvlek
Zit er een 'oude' vlek in je kleding, kun je deze het beste behandelen met vloeibare wasmiddel. Wrijf dit met een doekje in de vlek. Vul een (was)bak met water en laat het kledingstuk hier een half uur in weken. Was hierna het kledingstuk, zoals je altijd doet in de wasmachine.
Een laserbehandeling is de meest efficiënte manier om wijnvlekken te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen.
Ongeveer 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Er zit geen verschil tussen het aantal jongens of het aantal meisjes met een wijnvlek. Het is een onschuldige aandoening, maar ze worden wel vaak als cosmetisch storend gezien door de patiënten. Wijnvlekken verdwijnen helaas nooit uit zichzelf.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Ook wol laat zich niet op dezelfde manier als andere stoffen reinigen. Gelukkig kunnen we hier wel gewoon zelf aan de slag. Hier zal je de wijnvlek echter niet deppen met witte wijn maar met azijn. Goed opwrijven, een nachtje laten intrekken en vervolgens klassiek wassen zal volstaan.
Dit product weet vooral de bessensap-vlek goed eruit te krijgen. Maar de onbetwiste nummer 1 is Vanish Dual Power. Of het nu koffie, rode wijn of bessensap is: dit middel haalt het er uit. Zowel op katoen als synthetisch.
Het is een onschuldige huidaandoening die gelukkig geen kwaad kan. Wijnvlekken komen soms wel voor in combinatie met andere aandoeningen. Helaas zal deze vaatafwijking nooit spontaan verdwijnen. Gelukkig kan een vaatlaser de roodheid, dus de bloedvaatjes in de wijnvlek, doen afzwakken of zelfs helemaal doen verdwijnen.
Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.
Een wijnvlek is in de meeste gevallen onschuldig. Bij sommige kinderen (10-15%) met een wijnvlek in het gezicht kunnen er ook klachten in de ogen en hersenen zijn wat kan passen bij sturge-webersyndroom. Uw arts zal hier verder onderzoek naar laten doen.
De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.
Een wijnvlek is een roze tot paarse verkleuring. Een wijnvlek is aanwezig bij de geboorte en groeit mee met de leeftijd. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar op oudere leeftijd kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.