Poedercoating is een type coating die wordt aangebracht als een droge poeder. Het vereist geen oplosmiddel om het bindmiddel en de vulmiddel onderdelen in een vloeibare suspensie vorm te houden. De afwerking wordt elektrostatisch aangebracht en vervolgens uitgehard onder hoge temperaturen.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Poedercoaten wordt ook wel poederverven of poederlakken genoemd. Met een elektrostatisch spuitpistool wordt poeder op staal/metaal gespoten. Zo blijft de poeder plakken en uiteindelijk gesmolten onder hitte. Zo ontstaat een beschermlaag bovenop het materiaal.
Gepoedercoat metaal
Het aluminium of metalen frame van deze meubelen is bedekt met een coating die bestaat uit poeder. Deze voorkomt de aanhechting van vocht en vuil waardoor van doorroesten geen sprake is.
Poedercoaten een economische en milieuvriendelijke coating technologie. Er worden geen oplosmiddelen gebruikt en de hoeveelheid coatingafval bij verwerking is minimaal. Poedercoaten is een zeer duurzame oppervlaktebehandeling en kent uitstekende oplossingen voor corrosiewering.
Poedercoaten is net zoals natlakken ook gevoelig voor roesten. Over het algemeen is de poedercoat wel sterker, maar op plekken waar bijvoorbeeld geen of weinig poeder is gekomen zal het sneller gaan roesten.
Gebruik milde reinigingsmiddelen met een pH waarde van 5 – 8; geen oplosmiddelen zoals alcohol en ethanol. Voor sterk verontreinigde objecten gebruik je een polijstende cleaner. Gebruik bij het schoonmaken alleen een doek of spons; vermijd een ijzerspons, schuurpapier of alles dat kan krassen.
Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.
Normaal heeft poedercoating een glad oppervlak waardoor verf niet kan hechten. Door het zorgvuldig op te schuren kun je er effectief op schilderen. Veeg de plek die je gaat verven af met een geschikt oplosmiddel. Spoel het ten slotte af met warm water en laat het dan drogen.
Poedercoaten is niet brandgevaarlijk en geeft geen gevaarlijke dampen af. Daarnaast blijven er geen schadelijke resten over. Poeder dat niet op het materiaal terecht komt wordt grotendeels hergebruikt.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Staal, verzinkt staal, RVS en aluminium kunnen in iedere gewenste RAL en NCS kleur worden gepoedercoat.
Dat betekent dat het gehele proces in een gemiddelde oven zo'n twintig minuten duurt van start tot eind, inclusief het opwarmen van de oven. Laat het component op natuurlijke wijze afkoelen waarna het gereed is om te worden gebruikt. Zo simpel is het. Het poedercoaten, dat kun je dus ook zelf.
Als je blank staal buiten zet, gaat het roesten. Binnen kun je blank staal wel afnemen met een doekje, als je het daarna maar droog maakt zodat het niet gaat roesten. Je kunt er ook blanke lak of poedercoating op zetten. Daarmee zet je er een doorzichtig laagje overheen, dat zorgt ervoor dat het staal niet meer roest.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Denk voor een standaardbehandeling van vier stalen velgen aan minimaal zo'n 200 euro. Dit is een indicatie, voor exacte prijzen kun je het beste een belronde doen langs wat poedercoat bedrijven. Na het poedercoaten zien velgen er zo uit: als nieuw! Let op: er kunnen eventuele extra kosten bijkomen.
In de meeste gevallen zijn poedercoatings in standaard RAL kleuren altijd wel op voorraad. Daarbij kun je kiezen of de poeder een matte of juist glanzende afwerking moet geven. Naast standaard RAL poedercoat kleuren, zijn er ook bijzondere kleursystemen om bijvoorbeeld een metallic, chroom of parelmoer look te creëren.
Aluminium poedercoaten kan voor zowel binnen als buiten. Voor het buitengebruik van gepoedercoate aluminium profielen wordt de poedercoating in meerdere lagen aangebracht. Als eerste wordt er een epoxylak op het aluminium gespoten. Vervolgens komt laag 2 erbovenop.
Poedercoating is hard en kan goed verdeeld worden over het metaal. Daarnaast biedt poedercoating de mogelijkheid tot speciale effecten. Daarnaast bevatten poeders geen oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. De resten van poeder kunnen vaak worden hergebruikt.
De zwarte afwerking is het zwart maken van metaal (ijzer en staal). Deze geijkte oppervlaktebehandeling wordt gedaan door het metaal onder te dompelen in een kokende natriumhydroxide- en natriumnitraatoplossing en, indien nodig, koude olie toe te voegen voor de afdichting.
De term moffelen wordt vaak gebruikt wanneer met het proces poedercoaten wordt bedoeld. Moffelen is het onder hoge temperaturen (boven de 150°) uitharden van verf in een oven. Poedercoaten is een laag poeder die ook in de oven uitgehard wordt. Poedercoating wordt dus gemoffeld.