De appeltjes van de manzanillaboom bevatten ook zaden, maar zij worden niet verspreid door dieren die ervan eten – die willen ten slotte niet dood. Dat komt omdat de manzanillaboom zijn zaden om een heel andere manier verspreiden.
De wilde appel is eetbaar, maar de smaak is vrij zuur. De wilde appel wordt gebruikt om er bijvoorbeeld gelei van te maken.
In principe zijn de wilde appeltjes eetbaar voor mensen - ze zijn alleszins niet giftig - maar hun zure, wrange smaak zal weinigen bekoren. Hun ronde (tot ovalen) vruchten zijn slechts 3 à 4 cm groot en hebben een groengele kleur met soms een lichte blos aan de kant die het meeste zon ontvangt.
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
voor mensen met milde appelallergie kan santana een uitkomst zijn. de santana is alleen bedoeld voor mensen met de volgende klachten bij het eten van andere appels: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen.
Naar schatting 350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Eén hapje van de vrucht kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid.
Bij de behandeling van appelallergie staat preventie voorop. Dat betekent dat je geen rauwe appels meer moet eten. Verhitten van de appel is voldoende om het allergeen onschadelijk te maken. Wanneer je een heel lichte vorm van appelallergie hebt, is het verstandig om toch regelmatig een klein stukje appel te eten.
Kanzi is net als Junami een clubras.De naam betekent 'verborgen schat' in het Swahili. Het is een kruising tussen de bekende appelsoorten Braeburn en Gala.
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Pitten van appels, peren en steenvruchten kun je beter niet doorslikken. De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. "In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd."
De boom is te herkennen door zijn donkere grijs/zwarte stam. De peren die de boom produceert zijn eetbaar, maar zijn vrij smakeloos waardoor hij niet geheel geschikt is als handpeer.
Appels. Appels kunnen in de meeste gevallen in de laatste week van september worden geplukt. Ook bij appels is het op het zicht vaak al goed te zeggen of ze klaar zijn voor de oogst of niet. De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
De verklaring is dat Granny Smiths de appels zijn met de grootste hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen. Die stoffen overleven het kauwproces en de maagsappen, waardoor ze de dikke darm kunnen bereiken en daar de groei stimuleren van darmbacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Appelboom Granny Smith' kopen | Prijs €12.50 Appelboom Granny Smith is zure appel | Bomenenzo.nl.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Oorzaken van appelallergie
Appelallergie komt door een afweerreactie tegen bepaalde stoffen in een appel. Vaak gaat het gepaard met hooikoorts. Meer dan de helft van de voedselallergieën gaan gepaard met een pollenallergie. Wanneer je allergisch bent voor de els en berk, kan er een kruisreactie optreden met een appel.
Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.
Het oraal allergiesyndroom (OAS) is een allergische reactie die ontstaat na contact met rauwe groenten, fruit of noten. De symptomen zijn jeuk, tintelingen of zwelling van de lippen, tong, mond of keel. De symp- tomen treden binnen de 15 minuten na het contact op. De reactie verdwijnt meestal binnen het uur.