Alcohol kan je huid namelijk flink uitdrogen en irriteren… En hoewel alcohol veel wordt toegepast in anti-acne producten, triggert het de talgproductie en verergert het acne.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Bij normaal gebruik zijn producten met benzyl alcohol veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals benzyl alcohol. Bij gebruik van producten met benzyl alcohol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.
De goede soorten alcohol
Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Typisch worden vetalcoholen gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid.
Welke vormen moet ik vermijden? Een veel voorkomende vorm van harde alcohol is alcohol denat. Deze staat bekend om de uitdrogende werking op de huid. Verder doen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl je huid ook niet veel goeds.
Na 1 week. Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een 'vals slaapgevoel' krijgt en uitgeput wakker wordt.
"Een maand geen bier, wijn of andere alcohol zorgt voor verbetering van kortetermijneffecten, maar als je dit langer volhoudt, dan krijg je ook effecten voor de langere duur, zoals verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en bepaalde kankersoorten."
Je hebt geen katers meer
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Droge huid
Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden.
Er is geen overtuigend bewijs voor een verband tussen alcohol en acne. Wel is bekend dat alcohol roodheid in je gezicht erger maakt omdat de bloedvaten in je huid uitzetten. Alcohol droogt ook uit, drink daarom altijd matig.
Zo verergert alcohol de klachten van huidziekten als eczeem, acne, psoriasis, netelroos en couperose. Doordat alcohol je huid uitdroogt, kunnen schilfers ontstaan en zijn rimpels duidelijker te zien. Ook is je risico op huidinfecties verhoogd, omdat alcohol je immuunsysteem onderdrukt.
Als voorbeeld het desinfecteren van nattere oppervlakken. Dan wordt aangeraden om een hoger percentage te gebruiken, zoals bijvoorbeeld 80% alcohol. Dit komt omdat, water ook oplosbaar is in alcohol en dit zorgt ervoor dat de verhouding (water / alcohol) verandert.
Alcohol is een natuurlijke grondstof. Alcohol ontstaat door natuurlijke gisting van plantaardige suikers die voorkomen in vruchten of uit brouwsel van granen (voornamelijk uit maïs, suikerriet of granen – tarwe en rogge). De kwaliteit van de alcohol wordt sterk beïnvloed door het gebruikte productieproces.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Een maand geen alcohol drinken is nuttig om je lichaam te laten herstellen, en in het bijzonder je lever te ontgiften. Wereldwijd zijn er initiatieven ontstaan om een maand geen alcohol te drinken, denk bijvoorbeeld aan "Dry January" of ikpas.nl.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Alcohol en huidveroudering
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.
Als je ethanol vaak op je huid krijgt, kan ethanol het vettige beschermlaagje op je huid aantasten. Hierdoor kan je huid droog en gevoelig worden. Een droge en gevoelige huid beschermt je minder tegen andere irriterende stoffen. Je huid laat deze sneller door, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie.
Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor het haar. Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetyl alcohol, Lauryl alcohol en Myristyl alcohol drogen het haar niet uit. Wanneer je het haar vaak kamt of borstelt raken de haarschubben beschadigd.
Alcohol wordt gebruikt als extractiemiddel voor de bereiding van plantenextracten. Bovendien heeft alcohol een stabiliserende impact op het product. Afhankelijk van de verdunning werkt de alcohol ook desinfecterend.