Een wasmachine wordt normaal gesproken op een koudwaterkraan aangesloten, waarna het water elektrisch opgewarmd wordt. Dit is kostbaar, omdat water elektrisch opwarmen een stuk minder efficiënt is dan met een cv-ketel. Een hot-fill is een apparaat dat tussen de wasmachine en de wasmachinekraan wordt geplaatst.
De waterdruk in je cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar staan. Met een druk lager dan 1,2 bar kom je zeker in de problemen. Vul in dat geval het water in je ketel bij tot 1,8 bar, ontlucht de ketel en controleer of er weer warm water uit de kraan komt.
Zulke machines bestaan ook. Dit noemt men een warmwateraansluiting of "hotfill" op zijn engels. Als je vaatwasser of wasmachine enkel koud water krijgt, zal hij dit koude water elektrisch verwarmen. Dit neemt het leeuwendeel van de energie die deze toestellen verbruiken.
Allereerst is het belangrijk om te controleren of er helemaal geen warm water is. Dit kunt u doen door zowel de kraan en/of douche als de verwarming te testen; Probeer verschillende kranen om uit te sluiten dat de douchethermostaat defect is. Controleer of de radiatoren wel openstaan.
Warm tapwater is het warme water dat je nodig hebt om te douchen en in de keuken. Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken.
Uw warmteleverancier mag elk jaar één grote storing in het warmtenet of de installatie hebben zonder daarvoor te moeten betalen. Die storing moet dan wel binnen 24 uur zijn opgelost. Storingen in uw eigen woning tellen niet mee.
Een wetsuit isoleert je tegen de kou en helpt je om je warm te houden. In principe zouden gevorderden zwemmers en zwemmers die gewend zijn aan zwemmen in koud water bij watertemperaturen vanaf 16 graden al zonder wetsuit kunnen zwemmen.
Het water van minimaal 70 graden stroomt vanuit het warmtenet (2) naar de warmte-unit die meestal in de meterkast hangt. Vanaf hier gaat het warme water rechtstreeks naar jouw verwarming. Het afgekoelde water stroomt terug het warmtenet (1) in voor een nieuwe opwarmronde.
De cv-ketel zorgt voor verwarming en warm water in huis. De cv-ketel warmt het water op, waarna het via leidingen door het huis verspreid wordt en de warmte in verschillende ruimtes afgegeven wordt. Er bestaan verschillende soorten cv-ketels met andere eigenschappen.
Vaste beantwoorder. De meeste vaatwassers hebben koud water nodig als aanvoer. Anders werkt de droogfunctie niet.
Het probleem is dat een vaatwasser vraagt om een temperatuur van 65 tot 70°C, wat zeer warm is. Sluiten we het toestel aan op het sanitair warm water, dan gaat er via de buizen heel wat warmte verloren. Zonder een dergelijke aansluiting is dat niet het geval, aangezien de vaatwasmachine intern warmte produceert.
Wat kost een vaatwasser per keer? Een vaatwasser is een behoorlijke energievreter. Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de € 0,15 en € 0,25. De kosten voor een vaatwasser per keer zijn erg afhankelijk van het energielabel, zeker de laatste jaren zijn vaatwassers een stuk efficiënter en zuiniger geworden.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
In sommige ketels verwarmt de warmtewisselaar niet alleen het radiatorwater maar ook het drinkwater. Deze ketels hebben geen platenwisselaar. Een cv-ketel werkt met een brander die gas verbrandt. De ontstaande warmte verwarmt water in een gesloten systeem, namelijk het leidingssysteem van de cv-installatie.
In sommige gevallen kunt u de storing zelf oplossen. Bijvoorbeeld door uw CV ketel bij te vullen of uw verwarming te ontluchten. Raadpleeg aan de hand van de storing of de storingsindicator op het toestel de handleiding. Voor meer informatie storingen of handleidingen, zie fabrikanten.
Nadelen stadsverwarming
Het grootste nadeel is dat er per net maar één aanbieder is. Daarom heerst er een zogeheten 'monopolie', waarbij de aanbieder de prijs tot op zekere hoogte kan bepalen. Stadsverwarming is voor de meeste huishoudens duurder dan een vergelijkbaar huishouden dat verwarmt met en kookt op gas.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
Bij een uittapsysteem in een woninginstallatie volstaat een temperatuur van 55°C op het tappunt. Bij woninginstallaties met een circulerend leidingnet of een collectieve installatie volstaat een minimumtemperatuur van 60°C op het tappunt.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Verschillende studies geven aan dat het nemen van een koud bad het herstel kan bevorderen. De onderdompeling in water van 10 – 15 graden Celsius voor 5-15 minuten blijkt hierbij het meest effectief [1]. Een meer recente meta-analyse concludeert ook dat er een mogelijk positief effect is op de te ervaren spierpijn [3].
Wat als de huurwoning niet in orde is? Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Blijkt dit niet het geval, dan kan de huurder aan de vrederechter naar keuze om herstel of om de ontbinding van de huurovereenkomst vragen.
De verhuurder mag een woning aanbieden zonder verwarming en warmwatervoorziening, tenzij in het huurcontract staat dat de woning over deze voorzieningen beschikt. Dan moeten die natuurlijk ook aanwezig zijn en functioneren.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.