1. Dommelsche Bierbrouwerij (1757) Begonnen als Bierbrouwerij Snieders in 1757, in 1860 werd dit Bierbrouwerij Oranjeboom en in 1930 de Dommelsche bierbrouwerij. Doordat Dommelsche vanaf 1757 altijd op dezelfde locatie z'n bier heeft gebrouwen, kunnen we wel stellen dat dit het oudste brouwbedrijf van Nederland is.
Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Girardin lambiek, faro – Sinds 1882.
Brand Bierbrouwerij is een Nederlandse bierbrouwerij te Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem. Volgens eigenaar Heineken is Brand 'mogelijk' de oudste bierbrouwerij van Nederland. Al sinds 1340 zou er in de heerlijkheid Wijlre bier worden gebrouwen.
Affligem is gelegen in het Pajottenland in België. De abdij heeft een rijke geschiedenis die bijna 1000 jaar teruggaat. Het was in 1074 toen zes roofridders besloten hun carrière voort te zetten als monnik. Dat stukje ontstaansgeschiedenis zie je terug in het logo.
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Maar echt typisch Belgische ingrediënten lijken er niet echt te zijn, op de individuele giststammen van de brouwers na. De vraag blijft dus: wat maakt het Belgische bier dan zo speciaal, uniek en schijnbaar ook goed? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig, zeggen de specialisten: de brouwkunst en -traditie.
De geschiedenis van pils
Pils is al 175 jaar oud! Het werd in 1842 voor het eerst door de Duitser Josef Groll gebrouwen. Dit gebeurde in de Tsjechische stad Pilsen, vandaar de naam van het bier: pils. Door de ontevredenheid over het bier in Pilsen besloot Groll een eigen bier te brouwen.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
Wereldwijd wordt er 180.332.523 ton bier per jaar geproduceerd. China is de grootste bierproducent ter wereld met een productie van 49.781.500 ton per jaar. Verenigde Staten van Amerika komt op de tweede plaats met 22.600.000 ton jaarlijkse productie.
Brand Pilsener is een Nederlands pilsbier. Het bier wordt gebrouwen in Wijlre, bij de Brand Bierbrouwerij. Het is een lichtblond bier met een alcoholpercentage van 5,0%. Brand Pilsener heeft een aangename hopbitterheid.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
In 1964 werd de firma Skol International opgericht als een joint venture tussen Allied Breweries uit het Verenigd Koninkrijk, Labatt uit Canada, Pripps Bryggerier uit Zweden en Unibra uit België, met als doel het creëren van een merk voor pilsener bier (Skol) dat wereldwijd geproduceerd en gemarket kon worden.
Oranjeboom is een Pils met 5,0% alcohol. Oranjeboom wordt gebrouwen door Bierbrouwerij United Dutch Breweries in Breda.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst op 27 augustus 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Gebaseerd op een legende van de Ardennen werd een kabouter gekozen als bedrijfslogo van de brouwerij.
Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
En juist op die markt is Heineken de onbetwiste leider. Verreweg de grootste, aldus Schepers. "Als AB InBev de grootste van ons land wil worden, dan moet het Heineken onttronen op die 0.0-markt. Dat is doorslaggevend en dan maken ze het verschil."
Budweiser, vaak afgekort tot Bud, was het belangrijkste biermerk van het bedrijf Anheuser-Busch en hoort nu tot de Anheuser-Busch InBev groep. Het wordt verkocht met de reclamekreet "King of Beers". Budweiser is een Amerikaans lager dat wordt gebrouwen met behulp van technieken uit de massaproductie.