Het is belangrijk dat uw ademhaling past bij wat u doet. Tijdens een stevige wandeling ademt u bijvoorbeeld 16 x per minuut in en uit, maar als u rustig op de bank zit, is het voldoende om 6 tot 12 x per minuut in en uit te ademen. Als uw ademhaling past bij de activiteit van dat moment, is uw lichaam in balans.
Correct ademhalen betekent dat we ons lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof leveren zodat onze hersenen en andere vitale organen de noodzakelijke brandstof krijgen om optimaal te functioneren. Voldoende zuurstof helpt bovendien het lichaam gifstoffen af te voeren.
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
Een goede buikademhaling zorgt voor ontspanning
De middenrifspier zet naar beneden uit, waardoor je longen helemaal kunnen uitzetten. Hierdoor kan je dieper ademhalen, waardoor je meer zuurstof opneemt en meer afvalstoffen kunt afvoeren.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.
Inademing vindt plaats door het vergroten van het volume van de borstkasholte. De vergroting van de borstkasholte vindt plaats door afvlakking van het middenrif (buikademhaling) in combinatie met samentrekking van de tussenribspieren, waardoor de ribben naar boven en naar buiten worden getrokken (borstademhaling).
Een ademfrequentie van 6 tot 8 per minuut is genoeg. Veel mensen ademen echter sneller; 10, 12, 14, 16 tot wel meer dan 20 x per minuut.
Je adem inhouden
Wanneer je je adem inhoudt, komt er steeds meer koolstofdioxide in je bloed. Omdat je lichaam dit niet te lang toe laat, neemt het ademcentrum op een bepaald moment de controle van je over.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut. Van een te snelle ademhaling kun je hoofdpijn krijgen en duizelig en moe worden.
Soms moet u meer gapen of zuchten. De kans bestaat dat u op dit moment druk bent en stress ervaart. Het is mogelijk dat u daardoor last hebt van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Het gevoel van niet genoeg lucht krijgen kan angstig maken en de klacht verergeren.
Stikstofoxide zorgt voor verbetering van de zuurstofvoorziening in het lichaam, het voorkomen van een hoge bloeddruk, het soepel houden van de bloedvaten en het verlagen van cholesterol. Als we door onze neus ademen, dan komt het stikstofoxide in de longen en bloedvaten terecht, waar het z'n heilzame werk kan doen.
“De 4-7-8 ademhaling”
Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.
Veel mensen gebruiken een verkeerde manier van ademhalen. En hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Mogelijk hebben deze klachten te maken met je ademhaling. Geen klachten hebben, betekent trouwens niet dat je ademhaling in orde is.
Probeer om 'in' uw hand te ademen. Dit wil zeggen, begin uw ademhaling vanuit de buik, laat uw buik opblazen als een ballon op de inademing en rustig leeglopen op de uitademing. Concentreer u enkel op het heen en neer bewegen van uw buik (en uw hand) op het ritme van uw ademhaling.
Bij gezonde longen is dit geautomatiseerd door de hersenen en hoeven we ons daar niet zo mee bezig te houden. Toch zijn er verschillende manieren van ademhaling: de buikademhaling, borstademhaling, korte ademhaling, diepe ademhaling en ga zo maar door.
In sommige gevallen zit de pijn in de bovenrug bij de longen. De één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug. De pijn kan uitstralen naar de borst, de nek of de armen. Ook hoofdpijn en ademhalingsproblemen kunnen een gevolg zijn van hoge rugpijn.
Tijdens buikademhaling gebruik je een spier onder je longen, het middenrif. [*] Tijdens een diepe ademhaling trekt het middenrif samen en beweegt naar beneden om ruimte te maken zodat de longen zich kunnen vullen. Als je uitademt, ontspant het middenrif en komt het weer omhoog.
Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter, lucht wordt in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling.
Buikademhaling | Waarom is het lastig om naar je buik te ademen? Als jij al langere tijd verkeerd ademt dan weet je lichaam niet meer goed hoe te ademen. Je ademhalingsspieren zijn zo verkrampt en overbelast dat het niet meer goed lukt. Dit kan je merken door een heel gespannen gevoel in je borstkas of middenrif.
Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen. Dat kan zorgen voor een onjuiste ademhalingstechniek: hyperventilatie. 'Daarbij kun je je heel kortademig en duizelig voelen, en hartkloppingen krijgen. Dat geeft vaak een gevoel van angst', zegt Rita Bijma.
Aan de hand van casulstiek en literatuurgegevens wordt aannemelijk gemaakt dat dit niet altijd het geval is: hyperventilatie kan leiden tot ischemie van de hartspier en daarmee waar- schijnlijk bijdragen aan angina pectoris, hartinfarct en acute hartdood.