Soep opwarmen in shifts van 60 seconden
Traditioneel raden we aan om een kom soep ongeveer 3 minuten te verwarmen, waarbij je elke 60 seconden even stopt om snel te roeren (dit helpt om die ongewenste koude plekken te voorkomen, bah) en de kop of kom af te dekken met een vochtig stuk keukenpapier, zodat de restjes kunnen stomen.
Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
Opwarmen in de magentron
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten.
Soep opwarmen in magnetron
Wanneer je soep uit blik wilt opwarmen, zorg je ervoor dat je de soep in een schaaltje of diep bord giet. Blik kan metaal bevatten, dus dit mag niet in de magnetron. Daarna kun je het schaaltje of bord in de magnetron zetten en voor 1 tot 2 minuutjes opwarmen met 1000 Watt.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren.Eventueel scheutje water erbij.
Het probleem met soep is dat het nogal stroperig (of 'viskeus') is, waardoor de warmte zich minder goed kan verspreiden .
De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Ook dit is een manier dat vaak wat langer kan duren om ervoor te zorgen dat het eten niet verbrand.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Koude soep als superfood
Zeker ongekookt zijn ze erg gezond omdat ze, vooral dankzij de groente, veel voedingsstoffen bevatten die meestal verloren gaan als de ingrediënten worden gekookt. Als je koude soep eet, krijg je tegelijkertijd vitaminen, mineralen en vocht binnen.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koelkast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Soep ontdooien in de magnetron kan ook, dat is de makkelijkste en snelste manier. Het is echter ook de methode waarbij de kans op bacterieontwikkeling het grootst is, dus doe dit alleen als je écht geen tijd hebt. Ontdooi de soep als het kan in het vriezerbakje en leg de deksel er los op.
Nee, nee en nog eens nee. Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca. 3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Een soepje in de magnetron:
Een soepje kunt u ook gewoon in een pannetje op het fornuis verwarmen. Wilt u de soep echter liever in de magnetron verwarmen, dan kan dat ook. Zet het soepje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
In de magnetron worden alleen watermoleculen opgewarmd door de microgolfstraling. Wat je voelt als het eten klaar is, is de (relatief hoge) temperatuur van het water. Die staat vervolgens warmte af aan de rest. Hierdoor daalt de hoogste temperatuur – en wat je voelt – snel.
400-600 watt: Opwarmen van gerechten zonder te oververhitten.700-900 watt: Snel opwarmen of bereiden van gerechten.900 watt en hoger: Intensief opwarmen en koken; bijvoorbeeld voor soepen of grote porties.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.