Emaille is namelijk een beschermende laag van glas en zeer geschikt voor kookgerei zoals pannen omdat het goed bestand is tegen hitte. Hierdoor komen er geen giftige stoffen vrij bij het bereiden van die sappige steak of krokante groenten in je geëmailleerde gietijzeren koekenpan of braadpan.
Veiligheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van kookgerei, en geëmailleerd gietijzer is daarop geen uitzondering. Het goede nieuws is dat geëmailleerd gietijzer over het algemeen als veilig wordt beschouwd om mee te koken . De emaillelaag is gemaakt van glas en bevat geen schadelijke chemicaliën zoals PFOA of PTFE, die in sommige antiaanbaklagen voorkomen.
Emaille is hard en krasvast maar met gebruik van ijzeren of rvs keukengerei kunnen er wel wat grijze strepen in je pannen komen. Dit is verder niet schadelijk, maar is wel jammer, dus gebruik bij voorkeur houten keukengerei voor je pan.
Geëmailleerd gietijzer
Sommige gietijzeren pannen hebben een Geëmailleerde anti-kleef laag. Deze laag zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar je pan heeft hiermee ook een enorm stevige en gezonde anti-aanbaklaag.
Het standaardadvies van de meeste kookgereibedrijven is dat potten en pannen met gebarsten emaille onveilig zijn en niet gebruikt moeten worden . Wij denken dat het gevaar niet zozeer het blootgestelde gietijzer is, maar dat het emaille verder kan afbrokkelen en dat u met stukjes emaille in uw eten eindigt. Geen prettig vooruitzicht.
Omgekeerd beschermt de glascoating uw voedsel tegen metaalachtige smaken of mogelijke chemicaliën die uit het staal lekken. Dit betekent dat geëmailleerde pannen worden gecategoriseerd als een veilige en niet-giftige kookoptie .
De producten van emaille scoren ook punten als het om de gezondheid gaat. Doordat het composietmateriaal uit natuurlijke materialen bestaat, komen er geen schadelijke stoffen vrij. Emaille overtuigt dankzij dit aspect en in combinatie met de vele toepassingsmogelijkheden evenals de lange levensduur.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Sommige mensen maken zich zorgen over het loodgehalte in Dutch ovens. Het emaille dat in moderne Dutch ovens wordt gebruikt, is echter loodvrij, volgens de veiligheidsnormen van de Federal Drug Administration (FDA) . In tegenstelling tot puur gietijzeren kookgerei, hoeven geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens niet te worden gekruid, waardoor ze een onderhoudsarmere optie zijn.
Emaille pannen zijn PFAS-vrij en gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze geen chemische en giftige stoffen bevatten.
Niemand heeft gezegd dat het giftig is, tenminste niemand die ik ooit heb gezien. De meeste mensen hebben er last van dat als er al een chip is, de chip waarschijnlijk zal groeien. Hoe het groeit is door af te schilferen terwijl je het kookt of schoonmaakt.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Is het veilig om voedsel uit emaille te eten? Het is een van de veiligste manieren om te eten of drinken , eerlijk gezegd.
Voordelen van geëmailleerd porselein kookgerei
Het eerste voordeel van geëmailleerde kookgerei is de veiligheid ervan vergeleken met teflon- , gietijzeren en aluminium pannen en potten; teflonpannen krassen zichzelf inderdaad na intensief gebruik en geven giftige chemische stoffen af.
Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren. Email is erg duurzaam en bestand tegen inwerking van chemische stoffen. Een geëmailleerde pan hoef je dus niet in te branden, dit heeft geen nut.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is de emaille coating : geeft u de voorkeur aan het gemak van een antiaanbaklaag en bescherming tegen roest?Zo ja, kies dan voor geëmailleerd . Stoort het idee van een beetje verzorging en onderhoud u niet? Als dat het geval is, kunt u kiezen voor onafgewerkt gietijzer.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
Le Creuset vervaardigt zijn producten nog steeds in Frankrijk met dezelfde zorg en vakmanschap als bijna een eeuw geleden. Ze gieten het gietijzeren kookgerei met de hand in zandmallen en werken het vervolgens met de hand af. Dit resulteert in unieke en hoogwaardige stukken.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F) gedurende ongeveer een uur .
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
Emaillewerk wordt als tijdloos beschouwd en dit is waarom: Met zijn gladde oppervlak is emaillewerk eenvoudig schoon te maken en is het antiaanbak. Dit betekent dat u meer tijd hebt om van het eten te genieten en minder rommel. Het is gemaakt zonder chemicaliën of metalen die in het eten kunnen lekken.
De emaillelaag is enigszins poreus. Laat er daarom geen voeding lang in staan, kleur en smaak kunnen in het emaille trekken. Pas op met zuren: zuur in voeding (bv.rabarber of appelmoes) kan het glazuur aantasten, met roest als gevolg.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.