Tenuta Giuliano Montepulciano d'Abruzzo 2022Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Montepulciano in het kort
Een donkerrode, bijna zwarte wijn die een ronde smaak heeft met soepele tannines en een lange, kruidige afdronk. Je kunt montepulciano wijn het beste binnen 3 a 4 jaar drinken. Smaakt naar: Rood fruit.
Montepulciano en Chianti zijn beide Italiaanse rode wijnen , maar ze verschillen in druivensoort en regionale kenmerken. Montepulciano-wijnen zijn krachtig en robuust, gekenmerkt door donkere fruitsmaken, stevige tannines en een medium tot vol lichaam.
Wanneer de druif fermenteert tot er bijna geen suikers meer achterblijven, resulteert dit in de kenmerkende droge rode Montepulciano wijnen. Toch produceert de Montepulciano druif ook zoete varianten. De op eikenhout gerijpte druif, geeft wijnen met volle smaken met laat gerijpte tannines.
In de late 20e en vroege 21e eeuw verwierf Montepulciano d'Abruzzo een reputatie als een van de meest geëxporteerde DOC-wijnen in Italië. Het is doorgaans droog met zachte tannines en wordt vaak jong geconsumeerd.
Dankzij de fantastische wijngaarden wordt het gebied van Montepulciano beschouwd als een van de beste wijngebieden ter wereld . Het is dan ook zonder twijfel een van de meest bezochte en geliefde toeristische bestemmingen in Toscane.
Montepulciano wordt het best geserveerd in een standaard rode wijnglas op kamertemperatuur (60-68F). Lichte en rosé versies worden het best licht gekoeld geserveerd, rond de 62-68F . De meeste Montepulciano wijnen profiteren van decanteren gedurende ten minste 30 minuten tot 1 uur.
Montepulciano, vernoemd naar de stad Montepulciano in Toscane, is een veelzijdige druivensoort die gedijt in verschillende delen van Italië. Deze druif staat bekend om zijn dikke schil, wat resulteert in wijnen met diepe kleuren en aantrekkelijke tannines.
De Montepulciano
Deze druif produceert ook een droge rode wijn die over het algemeen goed samengaat met rijke gerechten, dankzij de natuurlijke zuurgraad. Dit betekent dat het gebruikt kan worden bij veel rundvleesgerechten, waaronder bolognese, brisket, burgers en shepherd's pie .
Duik in een zorgvuldig samengestelde selectie van wijnen die overeenkomsten vertonen met Montepulciano, zoals Aglianico, Sangiovese en Primitivo . Ontdek de onderscheidende kenmerken die elke variëteit tot een opvallende keuze maken voor wijnliefhebbers.
De rijping in vaten is 26 maanden voor de Noble en 38 maanden voor de Noble Reserve, een periode die nodig is om deze wijn parfum etherisch te maken. Zoals alle rode wijnen met een grote structuur en complexiteit, heeft Vino Nobile di Montepulciano een rijpingspotentieel van ten minste 12 jaar , indien bewaard in goede omstandigheden.
Montepulciano, Italië, is klein maar fijn; het heeft niet veel activiteiten of musea, maar het is de ideale plek om te relaxen met een glas wijn terwijl je uitkijkt over het Toscaanse platteland. Trouw aan haar naam ('Monte' betekent 'Berg'), ligt Montepulciano op een bergkam meer dan 600 meter boven de zeespiegel.
Het verouderingspotentieel van Vino Nobile di Montepulciano
Nobile kan direct na de release worden geconsumeerd (2-3 jaar na de oogst) voor een wijn met een robijnrode kleur die barst van de verse fruitsmaken. Veel Nobiles hebben echter een veel langere rijpingspotentie van wel 20 jaar .
Wij adviseren om de Nobile di Montepulciano wijn op kamertemperatuur te serveren, dus tussen de 18 en 20 °C. Het is raadzaam om de fles minimaal twee uur voor consumptie te ontkurken , zodat de wijn zuurstof kan opnemen en zijn typische aroma's kan afgeven. Ook is het raadzaam om de wijn goed te kunnen decanteren.
Naast haar ongelooflijke schoonheid is de stad ook wereldberoemd om haar Vino Nobile di Montepulciano (en ook Rosso di Montepulciano).
Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Florence. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo.
Nou, in Italië betekent het TWEE heel verschillende dingen. De ene “Montepulciano” is de naam van een echte druif die rood is en groeit in de provincie Abruzzo . Maar de andere “Montepulciano” is de naam van een charmant middeleeuws dorp dat heerlijke rode wijn maakt in de provincie Toscane.
Montepulciano wordt bijna altijd geproduceerd als droge wijn en het alcoholpercentage schommelt tussen laag en matig, meestal 11,5-13,5% alcohol per volume (ABV).
Houdbaarheid: De meeste Montepulciano-wijnen kunnen het beste binnen een jaar of twee worden gedronken, maar rijkere varianten kunnen het beste vier jaar of langer worden bewaard.
Brunello di Montalcino behoort zeker tot de beroemdste en meest prestigieuze wijnen uit Italië en is internationaal erkend om zijn elegantie, complexiteit en grote verouderingspotentieel. Brunello di Montalcino dankt zijn roem aan een intuïtie van Clemente Santi, een apotheker.
Italiaanse wijn is ook in dit segment 'relatief' goedkoop. De duurste die je nu kan kopen is de Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva voor zo'n $1.300. De duurste Italiaanse wijn ooit verkocht is de Colore 2016 van wijnmaker Bibi Graetz. Deze ging voor €102.500 over de toonbank van een luxe enoteca in Zurich.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.