De stengel van de bamboesoorten kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog kan worden en tot 30 cm dikke stengels heeft.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Hagen van polvormende soorten hebben een breedte nodig van van 30 cm tot 1 meter afhankelijk van het soort en de hoogte die gewenst is voor de haag. Hagen van woekerende soorten bamboe hebben een breedte nodig van 50 cm tot 1 meter maar wilt u de maximale hoogte bereiken dan zal er een breder stuk nodig zijn.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Wortelbegrenzer plaatsen
Om de wortelbegrenzer te plaatsen, graaft u met de schop een geul voor de wortelbegrenzer en plaats deze verticaal in de grond op minimaal 50-55 cm diepte. U laat ongeveer 5cm boven de grond uitsteken om de wortelstokken (rhyzomen )die boven de grond lopen tegen te houden.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Zó moet je een bamboe snoeien
Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar.
Door de structuur van bamboe vezels die dezelfde richting op lopen wordt het gebruik van spijkers als bevestigingsmateriaal afgeraden. Het gebruik van spijkers bij bevestiging van bamboe kan leiden tot scheuren. Bevestiging door middel van schroeven is daarom een betere oplossing.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Bamboe in een blend met natuurlijke materialen is biologisch afbreekbaar.
Levensduur van bamboe hout op basis van duurzaamheidsklasse
Volgens beide testen bereiken de MOSO ®bamboe vlonderplanken Duurzaamheidsklasse 1. Daarom kan gesteld worden dat werelds populairste bamboe vlonderplanken een levensduur van 25 jaar of langer hebben.