Door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, krijg je meer zekerheid over de staat van het huis. Zo voorkom je dat je achterstallig onderhoud over het hoofd ziet wanneer je enthousiast bent over een huis, dat je te veel voor het huis betaalt of zelfs een aankoop doet waar je later misschien spijt van krijgt.
De keuring is altijd aan te raden bij oudere woningen, maar ook nieuwere woningen kunnen verborgen gebreken hebben. Zonder bouwkundig rapport ben je als koper maar beperkt beschermd wanneer er bouwtechnisch iets niet in orde blijkt te zijn.
In de huidige overspannen woningmarkt zien kopers steeds vaker af van het voorbehoud om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Door deze keuze ontstaan er risico's op het gebied van herstel(kosten).
Gemiddeld kunt u rekening houden met een prijs tussen € 275,- en € 425,-. Er zijn een aantal belangrijke factoren die deze kosten beïnvloeden. Dit zijn factoren zoals; de inhoud, de oppervlakte, de locatie van de woning.
Jazeker!Een bouwkundige keuring is fiscaal aftrekbaar onder voorwaarde dat de keuring wordt aangevraagd bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.
Hoe snel heb ik de bouwkundige keuring binnen? Meestal heb je de keuring binnen 48 uur binnen. Soms gaat het om een mondelinge keuring waarbij je samen met de expert door de woning loopt en de gebreken bespreekt.
Wie betaalt een bouwkundige keuring? In de meeste gevallen betaalt de koper van een huis de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat is ook wel logisch, want het is ook de koper die er het meeste baat bij heeft dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Als je beslist om de bouwkundige keuring na het onderhandelen te laten uitvoeren, kun je dit het beste doen in de wettelijke bedenktijd. Op deze manier kun je zonder gevolgen afzien van de aankoop als de bouwkundige keuring tegenvalt. Het is ook mogelijk om opnieuw te onderhandelen na de bouwkundige keuring.
Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige je een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet je welke onderhoudskosten je nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport.
Als je als verkoper wist dat er op de woning een bouwovertreding rust en je dit bewust hebt verzwegen, dan kan er sprake zijn van een verborgen gebrek en kan de koper jou hiervoor aanspreken.
Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning dat niet direct waarneembaar is op het moment van aankoop. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de fundering, het dak, de riolering of de elektrische installatie. Niet elk gebrek dat na de aankoop aan het licht komt is echter een verborgen gebrek.
Wat is een verborgen gebrek? Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
"Iedereen die van zichzelf vindt dat hij genoeg kennis heeft, kan een bouwkundige keuring uitvoeren. Er gelden geen beroepseisen en keurders hoeven geen examen te hebben afgelegd", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.
Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je beter weet wat de bouwkundige staat is van de woning. Komen er uit de bouwkundige keuring hogere herstelkosten naar voren dan waar jij op gerekend had, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden als je deze ontbindende voorwaarde hebt opgenomen.
Binnen 3 dagen een afspraak. In principe is het altijd goed om een bouwkundige keuring aan te vragen als u woning gaat kopen, ongeacht het moment. Zo bent u op hoogte van verborgen gebreken en de bijbehorende kosten.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin die hoort bij uw eigen woning. vervanging van bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals parket (geen laminaat), plavuizen, een vastgelijmde kurken vloer of een grindvloer. onderhoudsschilderwerk.
Bouwmisdrijven worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro, of met één van deze straffen alleen.
Een stedenbouwkundig misdrijf verjaart na een periode van 5 jaar. Het aanvangspunt van deze termijn is het ogenblik waarop het misdrijf voltrokken is.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
het bedrag waarvoor het geldt. Dat kan in principe nooit hoger zijn dan de prijs van het huis omdat je wettelijk maar 100% mag financieren. Het kan ook een hoger bedrag zijn in een paar gevallen. Bijvoorbeeld als je het huis laat verbouwen en uit de taxatie blijkt dat het daarna meer waard wordt dan de koopsom.