Nee, de volle zon is niet echt geschikt voor deze plant. De bladeren zijn flinterdun (wat deels de reden is van hun prachtige kleuren) en zijn daarom ook gevoelig voor verbranding. Het liefst staat de Japanse Esdoorn op een plek met wat gefilterd licht door bladeren van andere bomen.
De Japanse Esdoorn is een dankbare plant die zowel in de volle grond kan staan als in een pot.
Acer palmatum 'Atropurpureum' is een bekende vertegenwoordiger van de Acer palmatum-familie. Vanwege de mooie groeivorm wordt deze Japanse esdoorn regelmatig toegepast als solitaire sierstruik in een lage (wintergroene) bodembedekkende beplanting.
Ze staan graag op een plekje in de halfschaduw, echter wordt volle zon ook verdragen mits de bodem voldoende vochtig is.
Acer Palmatum 'Fireglow'
Japanse esdoornsoort die rood blijft. In de herfst verkleurt hij naar felrood. De hoogte die de soort kan bereiken ligt tussen de 2 en 3 meter. De plant is goed in een flinke pot te houden of te kweken als een soort 'op stam'.
Deze esdoorn groeit langzaam en wordt in Nederland vaak niet groter dan zo'n 2 meter. De schors is vaak grijsbruin. Sommige Acer palmatums hebben het hele jaar paars of rood blad.
Ook een Japanse Esdoorn in pot is goed winterhard en hoeft dus niet te worden beschermd. Een uitzondering is bij zeer strenge vorst. Dan is de kluit in pot gevoeliger voor bevriezing dan bij een Japanse Esdoorn in de volle grond. Het kan dan nuttig zijn de pot in te pakken.
Hoe esdoorn snoeien
Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon.
Vooral de Japanse esdoorns groeien het best in de halfschaduw in vrij vochtige en zure grond. Kleigrond en klakhoudende grond zijn minder geschikt. Snoeien is niet beslist nodig bij de esdoorn. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-december.
Acer palmatum is een langzaam groeiende grote struik tot kleine meerstammige boom die een hoogte kan bereiken tot circa 10 m, zelden tot 15 m.
Acer palmatum 'Atropurpureum' is een langzaam groeiende heester/boom met een opgaande brede groeiwijze en iets overhangende takken. Het blad is glanzend donkerrood tot paars met een prachtige rode verkleuring in het najaar. Door zijn langzame groei is hij ook geschikt voor kleinere tuinen.
Een klein blijvende soort is Acer palmatum 'Crimson Queen'. Ook een kleiner soort met bijzonder blad is de Acer palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
Kleur in het blad krijg je door zonlicht wat op het blad schijnt en dan gaat photosynthesis process aan de gang, en dan verkleurd het blad. Sommige esdoorns blijven rood in de zomer, sommige alleen in het voorjaar en najaar rood, en in het midden van het seizoen meer groen dan rood.
Rode Esdoorn: De meest populaire sierboom
Let wel dat ze na 10 tot 20 jaar groot uitgroeien, meestal variërend van 6 tot 15 meter. In Amerika worden ze nog hoger. Deze boom heeft voldoende ruimte nodig voor zijn dicht en breed verspreide wortelsysteem.
Een Japanse esdoorn is geen moeilijke plant, zolang zijn standplaats aan een paar basisvoorwaarden voldoet. Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke en lichtzure grond: bij het aanplanten maak je de grond goed diep los, en meng je best een ruime dosis turf of heidegrond mee in de plantput.
Acer rubrum is een middelgrote boom met een ronde tot kegelvormige kroon die dicht gesloten is. In zijn oorspronkelijk groeigebied van Noordoost-Amerika kunnen exemplaren gevonden worden die 25 m hoogte bereikt hebben. Bij ons is de maximum hoogte circa 15 m.
Het snoeien van de Japanse esdoorn doet u alleen als er takken afsterven of als u de vorm van de heester wilt veranderen. In de zomer (juli/augustus) kunt u de struik modelleren om deze mooi compact te houden. Knip de takken terug naar wens, totdat de struik zijn natuurlijke vorm weer heeft.
Witte takken zijn dood, die kun je zonder risico wegsnoeien. De Japanse esdoorn is veeleisend als het gaat om bemesting. Twee keer per jaar een handvol koemestkorrels of andere droge varianten houdt de plant op de been.
Een volwassen Acer Palmatum kan makkelijk een wortelgestel hebben van 3 meter breed en bijna een meter diep.
Vanaf € 37,80. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Gewone Esdoorn kan een vrij grote boom met een dichte kroon worden en biedt dan veel schaduw in uw tuin of op uw landgoed.
De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is. Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien.
De Acer behoort tot de familie van de Sapindaceae, de zeepboomfamilie waar ook de esdoornfamilie bij is ondergebracht. De Japanse esdoorn is uitstekend te combineren met andere planten uit Japan zoals de Rhododendron, Hydrangea, Pieris, Skimmia, Helleborus, Hosta of tuinvarens.