Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychose, depressie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, anorexia nervosa, een sociale angststoornis, een zelfmoordwens of een borderline persoonlijkheidsstoornis.
De psychiater stelt u een aantal algemene vragen. De psychiater kan u daarnaast vragen naar uw medicijngebruik en of u therapie volgt om uw symptomen te verminderen. Ook mag de psychiater vragen naar uw alcohol- en drugsgebruik. En of u nog andere aandoeningen heeft, zoals een angststoornis of een depressie.
De psychiater vraagt u om te vertellen waar u tegenaan loopt, welke klachten u hebt en hoe deze zijn ontstaan. Soms hangen uw klachten samen met dingen waar u zelf niet direct aan denkt, bijvoorbeeld hoe de relatie is met mensen in uw omgeving, hoe het gaat op uw werk en of u goed slaapt.
Vraag waarom hij/zij geen hulp wil.Leg uit wat de hulp precies inhoudt.Misschien is hij/zij bang voor bepaalde hulp of zorg.Vraag wat voor soort hulp hij/zij misschien wél zou willen.
Diagnostiek en behandeling zijn gericht op het denken, voelen, willen, oordelen en doelgericht handelen. De psychiater bekijkt de psychopathologie vanuit een ontwikkelingsperspectief en houdt rekening met de sociaal-maatschappelijke en culturele context waarin de patiënt zich bevindt.
Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen.Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen. Denk daarbij aan schizofrenie, een bipolaire stoornis of dwangstoornis. Bij de psycholoog zal de behandeling vaak veel uit gesprekken bestaan, bij een psychiater kun je medicijnen voorgeschreven krijgen als onderdeel van je behandeling.
Ik ben je echt heel erg dankbaar voor al je hulp en je tijd en geduld. Je hebt me echt andere inzichten gegeven waar ik iets mee kan. Dank je wel! “Allereerst heb ik veel aan de gesprekken met jou gehad, veel van geleerd en door het nu los te kunnen laten is mijn leven een stuk aangenamer geworden.
Omdat een psychiater een arts is, mag hij of zij ook medicijnen voorschrijven. Psychiaters behandelen daarom vaak patiënten met zware of complexe psychische problemen, zoals patiënten met schizofrenie, een zware depressie of psychoses. De behandeling is vaak langdurig en intensief.
Een psychiater bekijkt jouw ziekte, de verslaving, door een medische bril. Zo stelt deze mentale stoornissen vast zoals een angststoornis, depressie of een bipolaire stoornis. Hiervoor mag deze arts medicijnen voorschrijven. Een psycholoog kijkt vooral tijdens jullie gesprekken naar je lichaamstaal, gedrag en emoties.
U bent vrij om zelf contact op te nemen met een psycholoog of psychotherapeut. Een verwijzing van een arts of een andere hulpverlenende instantie is niet noodzakelijk. Hoe lang duurt een sessie? Een individuele sessie duurt 50-60 min.
Nervositeit en rusteloosheid. Minderwaardigheidsgevoel, hevige schuldgevoelens. Minder concentratievermogen. Niet meer helder kunnen denken en besluiteloosheid.
Psychiatrie is de naam voor het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen en aandoeningen. Specialisten op dit gebied worden psychiaters genoemd.
Zoals we eerder hebben uitgelegd, is een psychiater een gespecialiseerde arts die mensen met ernstige psychische klachten diagnosticeert en behandelt. Ze mogen medicatie voorschrijven. Dit is de reden waarom een psychiater vaak verantwoordelijk is voor het medische aspect van een behandeling.
Een psycholoog en een psychiater kunnen hulp bieden als je nood hebt aan geestelijke of emotionele begeleiding. Vaak doen ze dit door middel van gesprekstherapie. Je kan bijvoorbeeld bij een psycholoog of psychiater terecht als je last hebt van een chronische ziekte, kampt met een verslaving of depressie.
Meestal maakt een psycholoog een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt. U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken. Vaak kunt u na 8 tot 10 gesprekken weer op eigen kracht verder.
Een crisis is een acuut onveilige situatie.Die veroorzaakt kan zijn door eigen gedrag, het gevolg is van opvoeding of door serieuze problemen in het gezin. In een crisis loopt de spanning zo hoog op dat er nare kunnen dingen gebeuren.
Voorbeelden van ernstige psychische ziektes: ernstige depressie, een psychose, autisme en een bipolaire stoornis. Of een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Vaak krijg je al een behandeling. Meestal van meerdere behandelaars.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
De psychiater onthoudt zich van contacten van seksuele aard en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Verbale of lijfelijke intimiteiten zijn niet toegestaan.
Dat wil zeggen dat iedere persoon zelf mag kiezen en beslissen wie zijn of haar psychiater is. Er zijn daarbij uiteraard praktische beperkingen. Als je in een ziekenhuis opgenomen bent, dan kan je niet zo maar eender welke psychiater vragen om je daar te behandelen.
Het onderzoek bestaat uit een of een aantal gesprekken waarbij er ook eventueel aanvullend onderzoek, zoals een persoonlijkheidsonderzoek, lichamelijk onderzoek of neuropsychologisch onderzoek, kan worden verricht. De psychiater stelt zelf vragen, maar maakt ook gebruik van vragenlijsten.