Omdat de keten langer is moeten er meer partijen aan verdienen. Door rechtstreeks bij de boer te kopen voorkom je dit en is hun prijs een stuk rechtvaardiger. Zelf ben je vaak goedkoper uit dan in de supermarkt en ook de boerderijwinkel heeft wekelijks aanbiedingen. Win-Win!
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
En je steunt ook nog eens de lokale economie. Voor lokale producten ga je naar de boerenmarkt, een pluktuin of een streekwinkel. Er zijn ook abonnementsvormen, met groenten van het seizoen.
Biologische groente en fruit bestel je online bij Gezondergroen.nl. ONBESPOTEN (geteeld zonder gebruik van chemie) fruit bij u op het werk? Ook dat is mogelijk.
Een streekproduct is een product dat afkomstig is uit dezelfde regio als waar het wordt verkocht. Meestal gaat het om kleinschalig geproduceerde of verbouwde producten. Dikwijls hebben deze producten ook een streekgebonden receptuur of samenstelling.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS. Het prijsverschil wordt verklaard doordat vleeskuikens in de keten bewerkt worden tot kipfilet.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
De goedkoopste plek voor groenten is de markt. Hier vind je iedere week verse groenten die je soms voor een fractie van de winkelprijs kunt kopen. Het beste zijn de marktkramen die voorgevulde zakken hebben gemaakt. Soms koop je dan voor twee euro al een zak met 6 broccoli's.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Voor biologische groenten en fruit kunt u terecht op de boerenmarkt. U steunt de regionale biologische boer en bovendien komt alles vers van het land. Sommige biologische boerderijen hebben een winkel op hun terrein, waar u verse groenten en fruit kunt kopen. ook kunt u er terecht voor biologisch vlees.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Kippenbouten kosten gemiddeld €3,98 per kilo. Kipdrumsticks kosten gemiddeld €4,57 per kilo. Gemengd gehakt kost gemiddeld €4,87 per kilo.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
De diamanthaas is een stuk vlees van een rund dat zich bevindt rondom de schouders van een koe. Dit vlees heeft een langwerpige vorm en heeft meestal een gewicht van tussen de 350 en de 500 gram.
Traditionele streekproducten beantwoorden aan 5 criteria:
Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking. 2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
Door streekproducten te kopen, stimuleer je de lokale economie. Doordat er vaak weinig of geen tussenhandel bij komt kijken, gaan de opbrengsten rechtstreeks naar de producent. Zo kun je kleine agrarische ondernemingen stimuleren, die het anders misschien niet op zouden kunnen nemen tegen de grootschalige producenten.