Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
De oorzaak van aften is niet bekend. We denken dat ze makkelijker ontstaan bij 1 of meer van deze dingen: kleine wondjes in uw mond, bijvoorbeeld door: bijten op uw wang.
Heeft u weleens last van pijnlijke blaasjes in de mond? Dit kunnen aften zijn. Er wordt gezegd dat die ontstaan door een tekort aan vitaminen, en in het bijzonder vitamine C.
Eet geen pittig gekruid eten en eet geen hard eten of eten met scherpe randjes. Drink geen zure dranken zoals sinaasappelsap of frisdranken. Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes, zoals toast. Raak de aften niet aan en poets je tanden voorzichtig met een zachte tandenborstel.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Weet je dat verse gember goed kan helpen tegen aften (pijnlijke, open zweertjes in je mond)? Deze tip kregen we van Marie-Janne: leg een stukje verse gember 10 minuten tegen de aft aan. Het prikt een beetje maar de pijn vermindert snel en het helpt bij het genezen.
In principe verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Als de aft in je mond groter is dan één centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met de huisarts als de aft niet binnen twee weken is genezen of als je koorts krijgt en jezelf ziek voelt.
(1 aft is ongeveer zo groot als een speldenknop). Maar zo'n groep kan wel 100 aften bevatten. Ook bij deze vorm van aften duurt genezing langer: dit kan 2 weken tot een maand duren. De meeste mensen weten wel dat een aften op een gegeven moment zelf wel weer verdwijnt.
Zendium en Parodontax
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Door vermindering van de cystatinen neemt de weerstand van de mond dus af, waardoor er gemakkelijker aften ontstaan. Zo is papaïne, en dus vers tropisch fruit, bij sommige mensen de veroorzaker van aften. Eet u echter iedere dag vers tropisch fruit, dan blijkt het effect van de papaïne wel minder te worden.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Stomatitis (stoma = mond; itis = ontsteking) is een algemene term voor een ontsteking van het gehele mondslijmvlies en vaak ook van de lippen. Veelal is ook het tandvlees ontstoken en wordt gesproken van "gingivostomatitis" (gingiva = tandvlees).
Wanneer je last hebt van aften in combinatie met aanhoudende diarree en/of buikpijn, zou dat kunnen wijzen op een darmaandoening. Wanneer een zweertje in de mond niet binnen drie weken geneest, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan bekijken of verder onderzoek of behandeling met medicijnen nodig is.
- Geneesmiddelen Van medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, is bekend dat ze op aften gelijkende zweren kunnen veroorzaken. Datzelfde geldt voor bepaalde pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine. - Ziekten die aften kunnen veroorzaken Vooral grote aften kunnen een uiting zijn van een onderliggende ziekte.
Deze openliggende zenuwen veroorzaken de pijn. Aften komen voornamelijk voor op de tong, tandvlees, mondrand of aan de binnenzijde van de lip of wang. Ze zijn rond of ovaal, in het midden meestal wit, geel of grijs en hebben een opgezwollen rode rand.
Bij 1 op de 10 patiënten geneest de wond na verwijdering van een verstandskies, kies of wortelrest minder goed. Dit komt dus regelmatig voor en is niet verontrustend, maar wel hinderlijk. Normaal hebt u na een behandeling klachten die ongeveer 5 dagen aanhouden. Daarna treedt langzaam verbetering op.
Verse gember eten of drinken is de beste manier om met gember af te vallen. Je kunt gember rauw eten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is gemakkelijker om verse gember thee te zetten of om gember door je eten te verwerken. Je kunt gemakkelijk de gember schillen en gebruiken in verschillende maaltijden.
Gember: de één vindt het heerlijk, de ander 'drie keer niks'. Maar bij misselijkheid (door wagenziekte bijvoorbeeld) helpt gember wel degelijk. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het 'braakcentrum' in de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."