Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus.
Alle kinderen vanaf 5 jaar mogen inmiddels een coronavaccin halen. Het vaccin van Pfizer is goedgekeurd voor kinderen vanaf 5 jaar en het vaccin van Moderna voor kinderen vanaf 6 jaar.
Welke vaccinaties kan mijn kind krijgen
De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik. Als je meer wilt weten over deze vaccinaties kun je op de site van het RIVM kijken.
Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer. Mensen jonger dan 18 jaar krijgen geen Moderna. Waar gaat de GGD Moderna gebruiken?
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft de herhaalprik voor jongeren vanaf 12 jaar goedgekeurd. Het EMA vindt dat het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer goed werkt bij alle leeftijdsgroepen.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd? Kinderen onder de 12 jaar hebben wel toestemming nodig van hun ouders. Toestemming van het kind zelf is in dit geval niet nodig, wel is het belangrijk dat je het gesprek aangaat met elkaar en het kind goed wordt geïnformeerd.
Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. Beide prikken beschermen je goed tegen corona. De kans is dan heel klein dat je er nog ziek door wordt. Houd je ook na je prik aan de adviezen tegen corona.
Comirnaty is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus.
Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en tenminste drie maanden geleden een booster hebben ontvangen, kunnen vanaf 16 maart 2022 een afspraak maken voor een extra prik tegen corona.
Indicaties. Personen vanaf 12 maanden met als doel om primaire infectie met waterpokken te voorkomen. Bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden kan vaccinatie worden overwogen in bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitbraak (zie LCI-richtlijn).
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Na de 2evaccinatie met het AstraZeneca vaccin treden de bekende bijwerkingen minder vaak op dan na de 1evaccinatie. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken en uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Ook zijn de bijwerkingen vaak minder hevig na de 2evaccinatie.
Wilt u dat uw kind van 5 tot en met 11 jaar een coronaprik krijgt? Dan krijgt het 1 of 2 prikken. Met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Of uw kind 1 of 2 prikken krijgt, ligt aan de situatie.
2 prikken nodig in 4 weken
U heeft 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Het minimale interval tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. Omdat er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kunnen jongeren onder de 18 jaar die al één vaccinatie hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik verkorten tot ten minste 21 dagen na de eerste prik.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting met het coronavirus in het bloed. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus.
Meningokokkenziekte kan tot ernstige complicaties leiden. Peuters krijgen bij 14 maanden een vaccinatie. Ook jongeren van 14 jaar ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie.
Afspraak maken
Heeft uw kind de afgelopen 3 maanden corona gehad? En kiest u voor de vaccinatie? Wacht daar dan 3 maanden mee. Bel voor een coronavaccinatie-afspraak voor uw kind met de GGD op het telefoonnummer 0800 7070.