In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. Vanaf 2015 is deze verlaagd naar 0,4. Vanaf 2021 mogen alleen woningen gebouwd worden met een EPC van 0. Dat betekent dat je de energie die je nodig hebt om je woning comfortabel te houden zelf op moet wekken of het gebruik 0 moet zijn.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Het is een getal dat aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
Het ging erom of met het EPC gegeven van 0,4 in een nieuwbouwwoning van 2021, ca is aan te geven met hoeveel Watt x de m2 gerekend kan worden om het ca benodigde vermogen kWh van de Warmtepomp te bepalen. De aannemer garandeert een EPC-norm van 0,4 voor ons nieuw te bouwen huis. Dat is inclusief 4 zonnepanelen.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
Aantal zonnepanelen nodig
Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen. Deze berekening gaat uit van een situatie waarin geen of nauwelijks schaduw op de zonnepanelen valt.
Per 1 januari 2021 wordt de huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). De norm waarop BENG is gebaseerd is volledig vernieuwd en dus niet meer te vergelijken met de huidige EPC. De EPC norm is als sinds 1995 verplicht bij vergunningen van nieuwbouw.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
Is uw woning maximaal 10 jaar oud en hebt u een 'EPC Bouw' dat nog geldig is, dan moet dat EPC Bouw gebruikt worden bij verkoop of verhuur. Hebt u geen geldig 'EPC Bouw'? Dan moet u een 'EPC voor een bestaande woning' laten maken.
De epc score wordt weergegeven via een getal. Hoe lager de epc waarde, hoe energiezuiniger de woning. De score wordt ook getoond op een kleurenbalk. Deze loopt van groen (energiezuinig) naar rood (slechte energiekwaliteit).
De EPC-labelpremie is er enkel voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan van 2019. de wooneenheid (appartement) heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B halen.
Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft meer informatie over de energiezuinigheid van de woning. Zo kunt u gemakkelijk de energieprestaties van kandidaat-woningen met elkaar vergelijken en beoordelen, waardoor uw keuze misschien iets gemakkelijker wordt.
Een E-peil is niet hetzelfde als de enerigiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
Met de online tool 'Test-uw-EPC' kunt u snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen. EPC is de afkorting van 'Energieprestatiecertificaat'. Op zo'n EPC staat onder meer hoe energiezuinig uw woning of appartement is.
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Heeft u vragen over de BENG-eisen? Vanaf 1 januari 2021 is BENG de wettelijke eis voor energieneutraal bouwen. BENG staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw.
Om echt nul op de meter te hebben, moet je ook je huishoudelijke apparaten van duurzame energie voorzien. Daar zijn extra maatregelen voor nodig (bijvoorbeeld meer zonnepanelen). Wil je je bestaande huis verbouwen of is er groot onderhoud nodig? Maak dan een renovatieplan waarmee je je woning energieneutraal maakt.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 10 zonnepanelen inclusief montage rond de €5.500 – €7.300 bij Zonneplan.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.