Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, tjoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje uit Oost-Vlaanderen dat qua vorm veel weg heeft van een neus.
Chocolade. Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld. Wat maakt het zo onweerstaanbaar? Maastricht University.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Drop is het populairste snoepgoed in Nederland. Er is een speciale organisatie die bijhoudt welk snoep het meest verkocht wordt. Kauwgom, winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair.
De Wijnballen behoren tot een van Nederlands' oudste snoepgoed. Deze harde snoepjes hebben een wat zure binnenkant, gemengd met een zoete frambozen smaak.
Met stipt op nummer één: de Nerds Gummy Clusters.
Als er één soort snoep typisch Nederlands is, is het wel drop. Het is één van de oudste, maar ook de meest geliefde in ons land. Het product is verkrijgbaar in verschillende smaken en vormen: van zacht en zoet tot zout en hard. De populairste dropsoorten zijn muntdrop, Engelse drop en salmiakdrop.
Zoethout, toverballen, zwart wit poeder en schuimblokken zijn snoepsoorten uit de jaren 80. Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70.
Snoep heette toen nog suikerwerk en werd vooral in de hoogste kringen al gauw razend populair.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Jamin is de grootste snoepwinkel van Nederland. In de vestiging in Alexandrium Shopping Center Rotterdam vind je het lekkerste snoep, chocolade, ijs, taarten, cupcakes, koek, noten en cadeaus.
Ontstaan van lolly's
De lolly zoals we die nu kennen is in 1908 in Amerika uitgevonden door George Smith en in 1931 liet hij de naam vastleggen, een beroemd renpaard genaamd LollyPop was zijn inspiratie voor de naam.
De chocoladetruffel, in de vorm van een diamant, kan niet vergeleken worden met een 'gewone' praline. De bonbon is gemaakt met exclusieve ingrediënten als saffraan, witte truffel, vanille uit Madagaskar, zwarte chocolade van Valrhona, goudvlokken en een mysterieus geheim ingrediënt. Voor de lieve prijs van 7.728 euro.
Toblerone. Toblerone is hét bekende merk als je denkt aan Zwitsers snoep. Typisch Zwitsers snoep van het merk Toblerone is bekend door de 'bergachtige' vorm van de chocoladereep. In de reep zit melkchocolade, noga, amandel en honing.
Drop is typisch nederlands omdat wij er mee opgegroeid zijn. We weten niet beter dan dat drop Nederlands is. Dat komt doordat onze voorouders al generaties lang drop eten en het doorgeven aan hun kinderen. Drop is om die reden in Nederland al jaren populair.